Αιμορραγία κατώτερου πεπτικού

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η αιμορραγία που ξεκινά μετά το δωδεκαδακτυλικό (λεπτό έντερο, παχύ έντερο). Το 95% προέρχεται από το παχύ έντερο.

Αιτίες

Εκκολπώματα παχέως εντέρου (40-50%)
Αγγειοδυσπλασίες (ανωμαλίες των αγγείων) (5-20%)
Καρκίνος (20%)
Ελκώδης κολίτιδα
Αλλες καταστάσεις

Συμπτώματα

Απώλεια αίματος από το ορθό, είτε καθαρού αίματος, είτε ανακατεμένου με τα κόπρανα. Μπορεί να υπάρχουν βλέννες στα κόπρανα, πόνος στη κοιλιά, γενική αδυναμία, ωχρότητα κλπ. Η αιμορραγία συνήθως δεν είναι μεγάλη και υπάρχει χρόνος για να ερευνηθεί ο ασθενής και να βρεθεί η αιτία.

Διάγνωση

1. Κολονοσκόπηση (ή ορθοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση). Εισαγωγή του οργάνου από τον πρωκτό στο παχύ έντερο.
2. Αγγειογραφία. Εγχυση σκιαγραφικής ουσίας στις αρτηρίες του εντέρου μετά από καθετηριασμό και ακτινογραφικός έλεγχος.
3. Σπινθηρογράφημα, μετά από ένεση ερυθρών αιμοσφαιρίων με ραδιενεργό ισότοπο.

Θεραπεία

Εφόσον έχει τεθεί η διάγνωση με τους παραπάνω τρόπους είναι δυνατό ν΄αντιμετωπισθεί η αιμορραγία (κατά περίπτωση), μέσω του ενδοσκοπίου (κολονοσκοπίου), με διαθερμία ή αφαίρεση του αιμορραγούντος στοιχείου (π.χ. πολύποδας). Επίσης κατά τη διάρκεια της αγγειογραφίας, μπορεί να γίνει έγχυση (ένεση) ουσίας που αποφράσσει (βουλώνει) τα αγγεία που αιμορραγούν και έτσι να σταματήσει η αιμορραγία.
Τέλος εάν αυτά δεν αποδώσουν και η αιμορραγία είναι μεγάλη, επιβάλλεται η χειρουργική θεραπεία, που στις περισσότερες περιπτώσεις συνίσταται σε εκτομή (αφαίρεση) του τμήματος του εντέρου που αιμορραγεί (κολεκτομή).

Διαβάστε επίσης