υγεινο φαγητο | τραχεια προς τα δεξια | εμβολειο λυσασ | αντιτετανικος ορος | μελαχρωμα | κετωτικο κωμα

Λοιμώδης αρθρίτις γονοκοκκική


Άλλες ονομασίες

Σηπτική αρθρίτις γονοκκοκική.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη μίας η περισσοτέρων αρθρώσεων με το μικρόβιο του γονοκόκκου.

Παθογένεια

Η λοίμωξη προκαλείται αιματογενώς μετά απο μόλυνση των γεννητικών οργάνων απο τον γονόκοκκο.
Συγκεκριμένα το μικρόβιο μετα την είσοδο στον οργανισμό κατα την σεξουαλική επαφή δεν περιορίζεται στα γεννητικά όργανα και εισέρχεται στο αίμα μολύνοντας τις αρθρώσεις.

Είναι η συχνότερη λοιμώδης αρθρίτις στα σεξουαλικώς ενεργά άτομα κυρίως τις γυναίκες.

Πρόληψη

Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της γονοκοκκικής ουρηθρητίδος είναι η δεύτερη προληπτική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την νόσο.

Κλινική εικόνα

Συχνότερα προσβάλλει μια μεγάλη αρθρώση όπως γόνατο, ισχίο. . Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πυρετός και αρκετά συχνά πόνος και δυσκαμψία της άρθρωσης. Λιγότερο συχνά εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό. Έαν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα η συρίγγια η διάσπαρτη γονοκοκκική λοίμωξη.

Διάγνωση

Με παρακέντηση της άρθρωσης και λήψη αρθρικού υγρού όπου ανιχνεύεται το υπεύθυνο μικρόβιο. Το αρθρικό υγρό είναι φυσιολογικά διαυγές ενώ στην λοιμώδη αρθρίτιδα είναι τυπικά θολερό.

Αντιμετώπιση

Η γονοκοκκική αρθρίτις αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια χορήγηση κεφτριαξόνης και συμπληρώνεται με η αμπικιλλίνη η αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό η κινολόνη απο του στόματος. Εκτός απο αυτά χρειάζεται παροχέτευση της άρθρωσης με αναρρόφηση με βελόνα και ακινητοποιήση της.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.