Λοιμώδης αρθρίτις γονοκοκκική

Άλλες ονομασίες

Σηπτική αρθρίτις γονοκκοκική.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Λοίμωξη μίας η περισσοτέρων αρθρώσεων με το μικρόβιο του γονοκόκκου.

Παθογένεια

Η λοίμωξη προκαλείται αιματογενώς μετά απο μόλυνση των γεννητικών οργάνων απο τον γονόκοκκο.
Συγκεκριμένα το μικρόβιο μετα την είσοδο στον οργανισμό κατα την σεξουαλική επαφή δεν περιορίζεται στα γεννητικά όργανα και εισέρχεται στο αίμα μολύνοντας τις αρθρώσεις.

Είναι η συχνότερη λοιμώδης αρθρίτις στα σεξουαλικώς ενεργά άτομα κυρίως τις γυναίκες.

Πρόληψη

Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της γονοκοκκικής ουρηθρητίδος είναι η δεύτερη προληπτική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την νόσο.

Κλινική εικόνα

Συχνότερα προσβάλλει μια μεγάλη αρθρώση όπως γόνατο, ισχίο. . Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πυρετός και αρκετά συχνά πόνος και δυσκαμψία της άρθρωσης. Λιγότερο συχνά εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό. Έαν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα η συρίγγια η διάσπαρτη γονοκοκκική λοίμωξη.

Διάγνωση

Με παρακέντηση της άρθρωσης και λήψη αρθρικού υγρού όπου ανιχνεύεται το υπεύθυνο μικρόβιο. Το αρθρικό υγρό είναι φυσιολογικά διαυγές ενώ στην λοιμώδη αρθρίτιδα είναι τυπικά θολερό.

Αντιμετώπιση

Η γονοκοκκική αρθρίτις αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια χορήγηση κεφτριαξόνης και συμπληρώνεται με η αμπικιλλίνη η αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό η κινολόνη απο του στόματος. Εκτός απο αυτά χρειάζεται παροχέτευση της άρθρωσης με αναρρόφηση με βελόνα και ακινητοποιήση της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση