πληκτροδακτυλια | χοληστερινη τι δεν πρεπει να τρωμε | κοιλιακο αλγος | υποθυρεοειδισμός

Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα


Άλλες ονομασίες

Λευκόρροια, μη ειδική ουρηθρίτις, μη γονοκοκκική ουρηθρίτις.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Μόλυνση της ουρήθρας με χλαμύδια, μυκοπλάσματα, τριχομονάδα.

Παθογένεια

Το μικρόβιο μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο αποκλειστικά σχεδόν πάντα με την σεξουαλική επαφή.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Είναι η συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

Πρόληψη

Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής. Σημαντική επίσης είναι και η έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή των επιπλοκών.

Κλινική εικόνα

Ένας στους τρείς ασθενείς δεν εμφανίζει συμπτώματα. Οι υπόλοιποι έχουν τα εξής ενοχλήματα:
ΑΝΔΡΕΣ : Μετά χρόνο επωάσεως 3-5 ημερών αρχίζει αίσθημα φαγούρας στην ουρήθρα που εντείνεται προοδευτικά και γίνεται κάψιμο. Η ούρηση γίνεται ενοχλητική και απο το στόμιο της ουρήθρας βγαινει ενα ορώδες η οροπυώδες έκκριμμα ελαφρά υποκίτρινο. Ο άρρωστος λερώνει τα εσώρουχα του και το έκκριμμα εμφανίζεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αν ο άρρωστος μείνει χωρίς θεραπεία τα ενοχλήματα γίνονται ηπιότερα και η κατάσταση τελικά μετατοπίζεται στην ασυμπτωματική ουρηθρίτιδα και συγχρόνως αρχίζουν οι επιπλοκές της. Οι επιπλοκές είναι η επιδιδυμίτιδα με πιθανή τελική κατάληξη την στείρωση, η προστατίτιδα και το αιματηρό σπέρμα και το σύνδρομο Reiter.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δεν υπάρχουν συνήθως ανάλογες ενοχλήσεις εξ αιτίας των φυσιολογικών υγρών του κόλπου, γιαυτό δεν αντιλαμβάνονται την μόλυνση. Σε λίγες μέρες η κολπική έκκριση γίνεται δύσοσμη, και πιθανά παρουσιάζεται βάρος στα γεννητικά όργανα, τσούξιμο και πόνος. Αν ο άρρωστη μείνει χωρίς θεραπεία τα ενοχλήματα γίνονται ηπιότερα και η κατάσταση τελικά μετατοπίζεται στην χρόνια ουρηθρίτιδα και συγχρόνως αρχίζουν οι επιπλοκές της. Οι επιπλοκές στις γυναίκες είναι κολπίτις, ταχηλίτις, σαλπιγγίτις με πιθανή στείρωση, και η πολυ σοβαρή φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
ΚΟΙΝΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Είναι η μη γονοκοκκική πρωκτίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την ειδικές εξέτασεις ανοσοφθορισμού του εκκρίματος της ουρήθρας η του τραχήλου. Ακόμη γίνεται με ορολογικές δοκιμασίες που δείχνουν αύξηση των αντισωμάτων.

Αντιμετώπιση

Χορηγούνται τετρακυκλίνη η δοξυκυκλίνη η ερυθρομυκίνη. Πρέπει να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη και οι σεξουαλικές σχέσεις κατα την διάρκεια της θεραπείας. Πρέπει να θεραπευθούν όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι. Στην περίπτωση τριχομοναδικής ουρηθρίτιδας η αγωγή περιλαμβάνει μετρονιδαζόλη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.