Βρογχικό άσθμα

Άλλες ονομασίες

Άσθμα, ασθματική βρογχίτιδα, βρογχική υπεραντιδραστικότητα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Νόσος των αεροφόρων οδών που χαρακτηρίζεται από υπεραντιδραστικότητα του τραχεοβρογχικού δένδρου σε ποικίλα ερεθίσματα. Εκδηλώνεται κλινικά με παροξυσμούς δύσπνοιας, βήχα και συριγμού, οι οποίοι υποχωρούν αυτόματα ή μετά την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Στα μεσοδιαστήματα των παροξυσμών παρεμβάλλονται περίοδοι χωρίς συμπτώματα.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί νόσο με σημαντική επίπτωση στη σύγχρονη κοινωνία. Υπολογίζεται ότι 1 στα 10 παιδιά και 1 στους 7 ενήλικες πάσχουν από άσθμα, έτσι ώστε στην Ευρώπη μόνο, ο αριθμός των ασθματικών να φτάνει τα 25.000.000. Στην Ελλάδα, περίπου 30 δισεκατομμύρια δραχμές δαπανώνται ετησίως για την αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από άσθμα. Ο Βελονισμός, χωρίς να αποτελεί πανάκεια, είναι δυνατό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας αυτής νόσου, ενεργοποιώντας νευρο -ανοσο – ορμονικά ενδογενή συστήματα και ενισχύοντας την απαντητική ανοσοβιολογική δυνατότητα του οργανισμού. Αυτό σημαίνει μείωση της συχνότητας, της σοβαρότητας και της διάρκειας των κρίσεων, καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτίωση της συναισθηματικής αντίδρασης του ασθενή. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι, με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, ο βελονισμός, μόνον σαν συμπληρωματική αγωγή μπορεί να θεωρηθεί και οποιαδήποτε παρέμβαση, πρέπει απαραίτητα να γίνεται με τη στενή συνεργασία του ειδικού γιατρού που παρακολουθεί τον ασθενή.

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, το άσθμα αποτελεί τύπου περίσσειας διαταραχή, που οφείλεται σε εισβολή εξωγενών βλαπτικών παραγόντων, όπως άνεμου, κρύου ή ζέστης ή τύπου ανεπάρκειας διαταραχή της ενέργειας του Πνεύμονα, του Νεφρού ή του Σπλήνα. Επιλέγονται για βελονισμό σημεία που ανήκουν στους πάσχοντες Μεσημβρινούς καθώς και σημεία με ομοιοστατική και ανοσορυθμιστική δράση. Στην τύπου ανεπάρκειας διαταραχή, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί η μόξα. Για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού θεραπευτικού αποτελέσματος, απαιτούνται 12-15 συνεδρίες βελονισμού, οι οποίες εκτελούνται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από 6-12 μήνες, μετά το πέρας των οποίων απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες βελονισμού, με σκοπό την διατήρηση του καλού αποτελέσματος. Όσο τα συμπτώματα βελτιώνονται, μειώνονται προοδευτικά και κάτω από τις ακριβείς οδηγίες του θεράποντα ειδικού γιατρού, οι δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής. Απαγορεύεται αυστηρά η αυθαίρετη και απότομη διακοπή της λήψης των αντιασθματικών φαρμάκων, καθώς κάτι τέτοιο είναι δυνατό να οδηγήσει σε νέο παροξυσμό της νόσου.

Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, ένα ποσοστό 55 – 65 % των ασθενών που πάσχουν από άσθμα και υποβάλλονται σε συμπληρωματική θεραπεία με βελονισμό, αναμένεται να παρουσιάσουν μακράς διάρκειας βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση