συμπτώματα μηνίσκου | τραυμα ενος νευρου που οδηγει σε μυ | φλεγμονη στο εντερο | πιασιμο σε μυς του προσωπου

To άσθμα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμοναΑσθενείς που υποφέρουν από άσθμα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος του Ιανουαρίου της "Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Πνευμονολογίας" (ERJ). Η μελέτη έγινε από το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), την υπηρεσία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιεί έρευνες για τον καρκίνο, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία. Εξετάστηκαν συνολικά οι περιπτώσεις 92.986 ανθρώπων, τα ονόματα των οποίων επελέγησαν από τα αρχεία των εθνικών υπηρεσιών υγείας της Σουηδίας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη κάνει λόγο για την ύπαρξη κάποιας σχέσης ανάμεσα στο άσθμα και τον καρκίνο των πνευμόνων. Ομως οι περισσότερες από αυτές ήταν αναδρομικές, δηλαδή αφορούσαν ασθενείς που είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο και ερωτώνταν για το ιατρικό τους ιστορικό, το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποια σχέση επίδρασης ανάμεσα στο άσθμα και τον καρκίνο των πνευμόνων.

Ομως η έρευνα αυτή του IARC παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι στηρίζεται σε στοιχεία που αφορούν την ιατρική παρακολούθηση ατόμων που υποφέρουν από άσθμα για πολλές δεκαετίες.

Οπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του IARC κ. Πάολο Μποφέτα, στόχος του οργανισμού ήταν να βρεθούν ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί τα τελευταία 30 χρόνια στη Σουηδία και οι οποίοι είχε διαγνωστεί ότι υποφέρουν από άσθμα .

Από αυτούς μελετήθηκαν μόνον οι περιπτώσεις των ασθματικών που ζούσαν ακόμη ένα έτος μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και οι οποίοι δεν παρουσίαζαν τότε καμία ένδειξη καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτοί που υποφέρουν από άσθμα προσβάλλονται σε μεγαλύτερη συχνότητα από καρκίνο των πνευμόνων από το γενικό πληθυσμό: μεταξύ των ασθματικών καταγράφηκαν 713 περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων, δηλαδή 58% περισσότερες από το γενικό πληθυσμό.

Επίσης όπως δείχνει η έρευνα οι γυναίκες που υποφέρουν από άσθμα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων από τους άνδρες, καθώς το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 78% ενώ των ανδρών 51%.

Ο κ. Μποφέτα επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε αν το άσθμα αποτελεί την αιτία αυτού του αυξημένου κίνδυνου προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων, ή αν υπάρχει ένας κοινός μηχανισμός ο οποίος προκαλεί την εμφάνιση των δύο νόσων, όπως για παράδειγμα μια χρόνια φλεγμονή, που παράγει υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών, ουσίες που μπορούν να βλάψουν το γενετικό υλικό και έτσι να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Επίσης, αξίζει να διερευνηθεί η πιθανότητα να υπάρχει ένας παράγοντας ευαισθησίας που να είναι κοινός ανάμεσα στο άσθμα και τον καρκίνο ή ακόμη η επέμβαση ενός εξωτερικού παράγοντα, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, ο οποίος ενδέχεται να παίζει κάποιο ρόλο συγχρόνως στην εμφάνιση ή στην εξέλιξη του άσθματος και στην εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων.

Η συνέχιση της έρευνας στους νέους που υποφέρουν από άσθμα, κυρίως στους καπνιστές, θα επιτρέψει να διαλευκανθεί η επίδραση του άσθματος στην ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων, καταλήγουν οι ερευνητές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.