Απώλεια

Άλλες ονομασίες

Loss

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η απώλεια μπορεί να πάρει πολλές μορφές στη ζωή μας, από τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου έως κάποια σημαντική για εμάς απώλεια, όπως η ανεργία, η διάλυση της σχέσης ή του γάμου μας, η προσβολή μας από κάποια ασθένεια ή ο τραυματισμός μας σε κάποιο ατύχημα.

Πως δρα η απώλεια

Στην καθημερινή μας ζωή θεωρούμε μια πλειάδα πραγμάτων σαν δεδομένα, επειδή μας είναι οικεία και δεν έχουμε σκεφτεί ότι μπορεί να τα διασαλευτούν. Η απώλεια επιτίθεται στην ταυτότητά μας όταν προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από πεποιθήσεις που εξαρτώνται είτε από τους άλλους είτε από τη σωματική μας κατάσταση.

Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας

Βρισκόμαστε σε ευάλωτη θέση όταν βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από την ερωτική μας σχέση ή τον γάμο μας, σαν μέλος του ζευγαριού και όχι σαν ξεχωριστό άτομο. Έτσι προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από ένα άλλο άνθρωπο, μέσα από ένα εξωγενή παράγοντα τον οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Με παρόμοιο τρόπο αντιδρούμε όταν έχουμε κτίσει την ζωή μας γύρω από την καριέρα μας σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Προσδιορίζοντας τον εαυτό μας σε σχέση με την εκτίμηση που μας έχουν στην επιχείρηση που εργαζόμαστε, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όταν μας επιπλήττουν, όταν δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, ή όταν απολυόμαστε. Ο άμεσος σωματικός κίνδυνος αποτελεί επίσης μια μορφή απώλειας. Η διάγνωση καρκίνου, η προσβολή από το AIDS, η απώλεια ενός μέλους του σώματός μας ή της κινητικής μας ικανότητας μέσω κάποιου ατυχήματος αλλάζουν όχι μόνο τους ρυθμούς της καθημερινής μας ζωής αλλά μας φέρνουν αντιμέτωπους και με τη γνώση της θνησιμότητάς μας. Έτσι καταρρίπτεται η φαντασίωσή μας ότι έχουμε απεριόριστο χρόνο, στον οποίο μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα, να επιλύσουμε τα προβλήματά μας, να ανταμειφθούμε για τις θυσίες, και να απολαύσουμε τους καρπούς των επενδύσεών μας.

Συναισθήματα που προκαλεί η απώλεια

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τα γεγονότα που προκαλούν την κρίση. Δεν μπορούμε προβλέψουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Είναι δύσκολο λοιπόν να διαχειριστούμε απρόσμενες καταστάσεις όταν η συμπεριφορά μας είναι ανελαστική. Έτσι κατά τη διάρκεια μας κρίσης, αισθανόμαστε αγωνία, δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε ξεκάθαρα, αποφεύγουμε ή υπερ-ενασχολούμαστε με το γεγονός, υποφέρουμε από μελαγχολία, θυμώνουμε, ντρεπόμαστε και αισθανόμαστε ενοχές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση