Εφηβεία

Άλλες ονομασίες

Ηβη

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η εφηβεία είναι μία από τις τρεις περιόδους της ζωής ενός ατόμου και τυπικά ξεκινά από την ηλικία των 11- 13 ετών.

Αλλαγές κατά την εφηβεία

Η εφηβεία είναι διαρκεί εφτά έως οκτώ χρόνια, και περιλαμβάνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στους τέσσερις βασικούς τομείς της ανάπτυξης: τον βιοσωματικό, τον γνωστικό, τον συναισθηματικό, και τον κοινωνικό. Ό έφηβος δεν είναι πια παιδί, αλλά ούτε και ενήλικος. Παρουσιάζει δηλαδή χαρακτηριστικά που κάποια θυμίζουν την παιδική ηλικία και κάποια άλλα την ώριμη ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται “μεταβατική”.

Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις και ανησυχίες που βιώνουν οι έφηβοι είναι μεταξύ των άλλων οι εξής:

Η επιθυμία να μένουν μόνοι

Ενώ σε όλο το προηγούμενο διάστημα της ζωής του το παιδί αποζητά συνεχώς την επαφή με άλλα άτομα, με την είσοδο του παιδιού στην εφηβεία το άτομο αποσύρεται από πολλές δραστηριότητες όπου πριν είχε. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν σχέση τόσο με την οικογένεια (διακοπές, οικογενειακές γιορτές κτλ) όσο και με συνομηλίκους του.

Η αποστροφή για την εργασία

Ο έφηβος δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον τόσο για τις σχολικές του υποχρεώσεις όσο και να ασχοληθεί με το σπίτι και τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν. Η ταχεία βιοσωματική ανάπτυξη του εφήβου του απορροφά μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας του με αποτέλεσμα συχνά να δείχνει κουρασμένος.

Ανία

Ο έφηβος νοιώθει πλήξη για τα παιχνίδια που πριν αγαπούσε, για την κοινωνική ζωή που είχε δημιουργήσει, για ομαδικές δραστηριότητες που πριν επιδίωκε.

Νευρικότητα

Η υπερένταση που βιώνει ο έφηβος είναι μεγάλη. Αυτό τον οδηγεί σε υπερκινητικότητα και σε έλλειψη προσοχής Στην προσπάθεια του να ελέγξει τις ψυχικές εντάσεις της περιόδου αυτής τόσο πιο πολύ νευρικότητα εκδηλώνει.

Ευαισθησία

Η διατάραξη της ισορροπίας των ορμονών είναι υπεύθυνη για τις αλλαγές στην διάθεση ενός εφήβου. Το άτομο συγκινείται εύκολα, είναι πιο ευαίσθητο, τσακώνεται πιο εύκολα, είναι ευέξαπτο κτλ. Με την πάροδο της περιόδου αυτής επέρχεται η νέα ορμονική ισορροπία και μαζί με αυτή, η συναισθηματική ωρίμανση και σταθερότητα.

’λλες αλλαγές

Ακόμα στην εφηβεία παρατηρούνται: Η υπεραπασχόληση με θέματα που αφορούν το σεξ, η εναντίωση σε κάθε μορφή εξουσίας, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η ονειροπόληση, η εχθρική στάση απέναντι στους γονείς, τους καθηγητές κτλ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση