πως γινεται η θεραπεια ουλιτιδας | θυρεοειδής κ νηστεια με νερο | συμπτωματα σκψληκοειδιτιδας

Οστεομυελίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη των οστών απο οποιοδήποτε μικρόβιο. Τα συχνότερα μικρόβια που προκαλούν την νόσο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο Staphylococcus epidermidis και η Salmonella.

Παθογένεια

Η λοίμωξη προκαλείται είτε κατά συνέχεια ιστού (απο τραύμα, χρόνιο δερματικό έλκος, μολυσμένη άρθρωση) είτε αιματογενώς. Προσβάλλονται κυρίως οι μεταφύσεις των μακρών οστών και τα οστά της σπονδυλικής στήλης επειδή έχουν πλούσια αιμάτωση.

Πρόληψη

Επιμέλεια και καθαρισμός των τραυμάτων, θεραπεία των χρόνιων δερματικών παθήσεων.

Κλινική εικόνα

Υπάρχει ασαφής πόνος στο μέλος του σώματος που έχει προσβληθεί, χαμηλός η καθόλου πυρετός και συρίγγιο. Στα παιδιά εμφανίζεται μερικές φορές υψηλός πυρετός με τοξικά φαινόμενα. Όταν μεταπέσει στην χρόνια μορφή τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα.

Διάγνωση

Γίνεται με καλλιέργεια αίματος, καλλιέργεια οστού μετά οστική βιοψία. Η απλή ακτινογραφία μερικές φορές δεν δείχνει τίποτε ενώ η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι διαγνωστικές.

Αντιμετώπιση

Η οστεομυελίτιδα αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών που υποδεικνύει το αντιβιόγραμμα . Αν δεν υπάρχει αντιβιόγραμμα χορηγούνται εμπειρικά ναφσικιλλίνη η κεφαζολίνη. Η διάρκεια της αγωγής είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Εκτός αυτου επιβάλλεται και χειρουργικός καθαρισμός.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.