δυσπλασια τραχηλου συμπτωματα | φλεγμονη δτην αρθρωση ωμου | παγκρεατιτιδα γατας | αντιβιωση για σιελογονους

Οστεομυελίτιδα ακτινική


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η ακτινική οστεομυελίτιδα είναι μία νόσος κατά την οποία νεκρωθέντα τμήματα του οστού των γνάθων (εξ’ αιτίας ακτινοβόλησης της περιοχής για την αντιμετώπιση κάποιου καρκίνου) μολύνονται από κάποια μικρόβια. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αποστημάτων και η περαιτέρω εξάπλωση της νέκρωσης του οστού.

Παθογένεια

Κατά την ακτινοβόληση με ραδιενεργή ακτινοβολία της περιοχής του προσώπου και του τραχήλου προκειμένου να αντιμετωπισθεί κάποιος καρκίνος είναι δυνατόν κάποια τμήματα του οστού κάποιας γνάθου -πιο συχνά της κάτω- να νεκρωθούν. Τα νεκρωθέντα αυτά τμήματα δεν παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα είναι όμως πολύ ευαίσθητα στις λοιμώξεις. Ετσι μετά από κάποιο διάστημα μολύνονται (αιτία μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός της περιοχής ή κάποια εξαγωγή δοντιού κ.α.). Η μόλυνση εξαπλώνεται ταχύτατα και στα γειτονικά τμήματα του οστού και δημιουργούνται αποστήματα με πύων, το οποίο τρυπά το κόκαλο και τα ούλα και εξέρχεται μέσα στο στόμα (συρίγγια).

Πρόληψη

Η πριν την ακτινοβόληση θεραπεία ή εξαγωγή των χαλασμένων δοντιών είναι ένα μέτρο που βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

Κλινική εικόνα

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως στο 5-10% ασθενών που δέχτηκαν ακτινοβολία στην περιοχή του προσώπου. Τα συρίγγια, η έντονη δυσοσμία, η απώλεια νεκρωθέντων ιστών και πολλές φορές κατάγματα της γνάθου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου. Η γενική κατάσταση είναι βαριά.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τις ακτινογραφίες της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση του προσβληθέντος τμήματος της γνάθου είναι η θεραπεία επιλογής. Η συντηρητικοί θεραπεία δυστυχώς δεν φέρει αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.