Οστεομυελίτιδα ακτινική

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η ακτινική οστεομυελίτιδα είναι μία νόσος κατά την οποία νεκρωθέντα τμήματα του οστού των γνάθων (εξ’ αιτίας ακτινοβόλησης της περιοχής για την αντιμετώπιση κάποιου καρκίνου) μολύνονται από κάποια μικρόβια. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αποστημάτων και η περαιτέρω εξάπλωση της νέκρωσης του οστού.

Παθογένεια

Κατά την ακτινοβόληση με ραδιενεργή ακτινοβολία της περιοχής του προσώπου και του τραχήλου προκειμένου να αντιμετωπισθεί κάποιος καρκίνος είναι δυνατόν κάποια τμήματα του οστού κάποιας γνάθου -πιο συχνά της κάτω- να νεκρωθούν. Τα νεκρωθέντα αυτά τμήματα δεν παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα είναι όμως πολύ ευαίσθητα στις λοιμώξεις. Ετσι μετά από κάποιο διάστημα μολύνονται (αιτία μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός της περιοχής ή κάποια εξαγωγή δοντιού κ.α.). Η μόλυνση εξαπλώνεται ταχύτατα και στα γειτονικά τμήματα του οστού και δημιουργούνται αποστήματα με πύων, το οποίο τρυπά το κόκαλο και τα ούλα και εξέρχεται μέσα στο στόμα (συρίγγια).

Πρόληψη

Η πριν την ακτινοβόληση θεραπεία ή εξαγωγή των χαλασμένων δοντιών είναι ένα μέτρο που βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

Κλινική εικόνα

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως στο 5-10% ασθενών που δέχτηκαν ακτινοβολία στην περιοχή του προσώπου. Τα συρίγγια, η έντονη δυσοσμία, η απώλεια νεκρωθέντων ιστών και πολλές φορές κατάγματα της γνάθου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου. Η γενική κατάσταση είναι βαριά.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τις ακτινογραφίες της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση του προσβληθέντος τμήματος της γνάθου είναι η θεραπεία επιλογής. Η συντηρητικοί θεραπεία δυστυχώς δεν φέρει αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση