Νόσος του Meniere

Απότομες κρίσεις ιλίγγου με βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ετσι λέγεται η ιδιοπαθής διάταση τμήματος του λαβυρίνθου και η υπερπλήρωση του με λέμφο, λόγω υπερπαραγωγής ή και ελαττωματικής αποχέτευσης αυτής.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία δεν είναι εξακριβωμένη. Ενοχοποιούνται φλεγμονές, αλλεργία, ενδοκρινικές διαταραχές κ.α. Συνήθως είναι μονόπλευρη.

Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Χαρακτηρίζεται από απότομες κρίσεις ιλίγγου με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων, διαλείπουσες ή συνεχείς εμβοές και τα συνοδά ενοχλήματα του αιθουσαίου συνδρόμου που διαρκούν από 20 λεπτά μέχρι 24 ώρες.

Μετά την πάροδο του παροξυσμού ο ασθενής αισθάνεται εντελώς υγιής και το διάστημα ηρεμίας μέχρι την επόμενη κρίση κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως πολλούς μήνες. Συνυπάρχει νυσταγμός με κατεύθυνση προς το υγιές αυτί, πτώση των χειρών και διπλακουσία (διαφορετική χροιά του ήχου σε κάθε αυτί).

Βαθμιαία εγκαθίσταται μόνιμη βαρηκοΐα. Το ακοόγραμμα είναι χαρακτηριστικό και η λειτουργική δοκιμασία των λαβυρίνθων αποκαλύπτει υπολειτουργία της πάσχουσας πλευράς.

Θεραπεία

α)Συντηρητική
Ανάλατη δίαιτα, διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά και κατασταλτικά φάρμακα. Κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

β)Χειρουργική (αποσυμπίεση λαβυρίνθου ή λαβυρινθεκτομή)
Εφαρμόζεται αν αποτύχει η συντηρητική και έχει συζητήσιμα αποτελέσματα. Σε αμφοτερόπλευρη εντόπιση καταστρέφεται ο λαβύρινθος με τοξικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση