Δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού το αντισυλληπτικό χάπι

Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών δε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine.

Αν και το αντισυλληπτικό χάπι είχε συσχετιστεί, από παλαιότερες έρευνες, με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) βρήκαν ότι οι γυναίκες που προτιμούν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης δε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές σχεδόν το 80% των γυναικών στις ΗΠΑ, που γεννήθηκαν μετά το 1945, έχουν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν 4.575 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και 4.682 υγιείς γυναίκες. Ολες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, το ιστορικό κυήσεων και γεννήσεων, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους και το οικογενειακό ιστορικό για ασθένειες.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, η έναρξη λήψης αντισυλληπτικών χαπιών σε νεαρή ηλικία, η μακροχρόνια λήψη τους ή οι αυξημένες δόσεις οιστρογόνων δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες ανάμεσα στην ηλικία των 35 και 65 ετών που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια δεν έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση