εμβολιο πνευμονιοκοκκου σε βρεφη | δερματομυοσιτιδα | νόσος crohn | δερματιτιδα γερμανικος ποιμενικος

ΚΕΕΛ: Δελτίο τύπου - Τα έκτακτα προληπτικά μέτρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/4/2002

Οπως σας είναι γνωστό, από τη πρώτη στιγμή εμφάνισης των δύο περιστατικών στην Κρήτη, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους, σε συνεργασία και με την επιστημονική καθοδήγηση του Κ.Ε.Ε.Λ., έθεσαν σε λειτουργία ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης με στόχο την άμεση καταγραφή των περιστατικών καθώς και την ανίχνευση των παθογόνων αιτίων.

Τα βιολογικά δείγματα που συλλέγονται από τους επιστήμονες, αποστέλλονται για ανίχνευση του παθογόνου αιτίου προς τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών, των Πανεπιστημίων Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και της Κρήτης καθώς και του Ινστιτούτου Παστέρ.

Από τις 18 Απριλίου, που άρχισε η καθημερινή καταγραφή, έχουν δηλωθεί 32 περιστατικά με συμπτώματα από το αναπνευστικό και ενδείξεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας . Τα περιστατικά αυτά κατανέμονται χρονικά ως εξής:

Μέχρι χθές 22 Απριλίου- είχαν καταγραφεί 19 περιστατικά και σήμερα 23 Απριλίου, προστέθηκαν άλλα 13.

Η γεωγραφική κατανομή τους έχει ως εξής:

Αθήνα (13)
Κρήτη (6)
Πελοπόννησος (3)
Ηπειρος (2)
Ιόνια Νησιά (3)
Νησιά Αιγαίου (5)

Τονίζεται ότι πέρα από τα τρία αρχικά περιστατικά που κατέληξαν (2 στη Κρήτη και 1 στα Ιωάννινα) όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται από το Σύστημα Υγείας και έχουν γενικά καλή εξέλιξη.

Επειδή οι δηλώσεις των περιστατικών αυξήθηκαν σήμερα, το Κ.Ε.ΕΛ., μου εισηγήθηκε την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας τα οποία και υιοθέτησα:

Από αύριο και μέχρι την Παρασκευή 26/4 και για λόγους άκρως προληπτικούς θα παραμείνουν κλειστά: Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, ΤΕΙ , Πανεπιστήμια και άλλες Σχολές. Το Κ.Ε.Ε.Λ. διευκρινίζει ότι παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά στα παιδιά είναι ελάχιστα , σε σχέση με τους ενήλικες και ο κίνδυνος μειωμένος, το μέτρο λαμβάνεται για λόγους περιορισμού της πιθανής διασποράς.
Συνιστάται ακόμη, η τήρηση των συνήθων μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς ιώσεων, όπως σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Τα Νοσοκομεία της χώρας είναι σε ετοιμότητα λόγω και της αυξημένης προσέλευσης πληθυσμού.
Θα συνεχιστεί η επιτήρηση σε όλη τη χώρα, μέχρι αποδρομής του φαινομένου.

Τονίζεται ότι τα παραπάνω μέτρα είναι προληπτικά και συνιστάται ψυχραιμία, αποφυγή υπερβολών και δημιουργίας ιδιαίτερης ανησυχίας στο κοινό.

Με βάση τα περιστατικά που καταγράφονται και την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων που συνεχώς συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται , θα ενημερώνονται σταθερά τα ΜΜΕ και κατ΄επέκταση το κοινό, για την εξέλιξη της κατάστασης.