Εξέταση DNA για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου στο παχύ έντερο

Μία νέα εξέταση DNA σε δείγμα κοπράνων, μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν η νόσος βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, οπότε και αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με ερευνητές του Kimmel Cancer Center, στο νοσοκομείο Johns Hopkins, στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι θα αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης αυτής της μορφής καρκίνου (όπως η κολονοσκόπηση), πιστεύεται ότι θα αποτελέσει μία αξιόπιστη συμπληρωματική εξέταση.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Bert Vogelstein, η ερευνητική του ομάδα είχε διαπιστώσει ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου με την ονομασία APC, συνδέεται με την έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διαπίστωση αυτή τους οδήγησε στην αναζήτηση μίας μεθόδου ανίχνευσης μεταλλαγμένων μορφών του APC που συνδέονται με κακοήθεια, στα κόπρανα.

Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους ήταν η ανάπτυξη μίας τεχνικής με την ονομασία digital protein truncation, χάρη στην οποία κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο 61% των περιπτώσεων ασθενών με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και στο 50% των ασθενών με προκαρκινικές βλάβες. Η τεχνική αυτή επιπλέον δεν έδωσε ψευδώς θετικά αποτελέσματα ( ψευδής διάγνωση καρκίνου ), στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιοπιστία της μεθόδου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση