Σπαστική κολίτιδα, η νόσος του… πολιτισμένου ανθρώπου

Αν και ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς, η σπαστική κολίτιδα (ή πιό σωστά σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) συνδέεται τις περισσότερες φορές με το άγχος (stress) και δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Δεν εξελίσσεται δηλαδή σε κάποιο σοβαρό νόσημα του εντέρου.

Φουσκώματα, δυσπεψία, πόνος, διαταραχές των κενώσεων είναι μόνο μερικά από τα ποικίλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει.

Πρόκειται για κλασσική περίπτωση νοσήματος, όπου η διάγνωση μπαίνει με ‘αποκλεισμό’ άλλων σοβαρών νοσημάτων. Ετσι, αν και τις περισσότερες φορές ο γιατρός διαισθάνεται οτι τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής σχετίζονται με το άγχος και πιθανώς αποτελούν αυτό που λέμε ‘σπαστική κολίτιδα’, θα πρέπει να αποκλείσει άλλα νοσήματα με διεξοδικό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Συχνά η ενδοσκόπηση του πεπτικού είναι απαραίτητη. Εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία κοιλίας βοηθούν.

Ακόμη, δεν μπορούμε ποτέ να ‘βαφτίσουμε’ ως σπαστική κολίτιδα μια διαταραχή του εντέρου που είναι πρόσφατη. Θα πρέπει να υπάρχει από καιρό (τουλάχιστον κάποια χρόνια).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση