τι ειναι το αποστημα δοντιου; | termatismos egumosunhs | stomatikos erwtas xwris profilaktiko

Δελτίο τύπου του ΕΟΦ για την απόσυρση της σεριβαστατίνης

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει, ότι η εταιρία BAYER, με δική της πρωτοβουλία, αποσύρει άμεσα από την παγκόσμια αγορά όλες τις μορφές του ανιλιπιδαιμικού φαρμάκου, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα με τις εμπορικές ονομασίες LIPOBAN (BAYER HELLAS ABEE) και ELTINA (ELPEN AE), σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care.

Η cerivastatin υπάγεται στη φαρμακολογική κατηγορία των στατινών και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς υπερχοληστερολαιμίας.

Η αναστολή της κυκλοφορίας της πραγματοποιείται επειδή αναφέρθηκαν θανατηφόρες περιπτώσεις ραβδομυόλυσης. Η ραβδομυόλυση είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή βλάβη των σκελετικών μυών και έχει παρατηρηθεί κυρίως όταν το φάρμακο χορηγείται σε υψηλές δόσεις, όταν χρησιμοποιείται σε ηλικιωμένους ασθενείς και ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το επίσης αντιλιπιδαιμικό φάρμακο gemfiprozil (ιδιοσκεύασμα LOPID).

Αν και όλες οι στατίνες συνδέονται με πολύ σπάνιες αναφορές ραβδομυόλυσης, τα περιστατικά εκείνα που είχαν μοιραία κατάληξη, ήταν σημαντικά συχνότερα με τη χρήση cerivastatin.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυικό πόνο (εντοπισμένο ή γενικευμένο), αδυναμία, ευαισθησία, κακουχία, πυρετό, σκουρόχρωμα ούρα, ναυτία και εμετό.

Οι ασθενείς που είναι είναι σε θεραπεία με LIPOBAN ή ELTINA πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους για την αντικατάσταση του φαρμάκου.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν στην κυκλοφορία άλλες στατίνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των LIPOBAN ή ELTINA για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.