πνευμονική ανεπάρκεια | erpitiki loimoxi pws kollas sta genitika organa | σπινθηρογραφημα μαστου

Δελτίο τύπου του ΕΟΦ για την απόσυρση της σεριβαστατίνηςΟ ΕΟΦ ανακοινώνει, ότι η εταιρία BAYER, με δική της πρωτοβουλία, αποσύρει άμεσα από την παγκόσμια αγορά όλες τις μορφές του ανιλιπιδαιμικού φαρμάκου, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα με τις εμπορικές ονομασίες LIPOBAN (BAYER HELLAS ABEE) και ELTINA (ELPEN AE), σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care.

Η cerivastatin υπάγεται στη φαρμακολογική κατηγορία των στατινών και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς υπερχοληστερολαιμίας.

Η αναστολή της κυκλοφορίας της πραγματοποιείται επειδή αναφέρθηκαν θανατηφόρες περιπτώσεις ραβδομυόλυσης. Η ραβδομυόλυση είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή βλάβη των σκελετικών μυών και έχει παρατηρηθεί κυρίως όταν το φάρμακο χορηγείται σε υψηλές δόσεις, όταν χρησιμοποιείται σε ηλικιωμένους ασθενείς και ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το επίσης αντιλιπιδαιμικό φάρμακο gemfiprozil (ιδιοσκεύασμα LOPID).

Αν και όλες οι στατίνες συνδέονται με πολύ σπάνιες αναφορές ραβδομυόλυσης, τα περιστατικά εκείνα που είχαν μοιραία κατάληξη, ήταν σημαντικά συχνότερα με τη χρήση cerivastatin.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυικό πόνο (εντοπισμένο ή γενικευμένο), αδυναμία, ευαισθησία, κακουχία, πυρετό, σκουρόχρωμα ούρα, ναυτία και εμετό.

Οι ασθενείς που είναι είναι σε θεραπεία με LIPOBAN ή ELTINA πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους για την αντικατάσταση του φαρμάκου.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν στην κυκλοφορία άλλες στατίνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των LIPOBAN ή ELTINA για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.