Αίμα παραγόμενο από βοοειδή για χρήση στον άνθρωπο

Αίμα παραγόμενο από βοοειδή για χρήση στον άνθρωποΜε βάση πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature εγκρίθηκε η χρήση ενός νεοεμφανιζόμενου προϊόντος που δρα ως υποκατάστατο του αίματος και παράγεται από τα βοοειδή . Η έγκριση της χρήσης αφορά μόνο τη Νότια Αφρική, ενώ σύντομα προωθείται στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Η ουσία αυτή προέρχεται από την αιμογλοβίνη των βοοειδών της Αμερικής που προορίζονται για σφαγή . Οι εκπρόσωποι της εταιρίας παραγωγής ισχυρίζονται πως οι κτηνοτροφικές μονάδες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και πως προσκομίζονται πλήρη στοιχεία για την προέλευση των αγελάδων, το ιατρικό ιστορικό και την τροφή τους. Εξάλλου, κατά τη διαδικασία καθαρισμού του προϊόντος απομακρύνονται οι μολυσματικοί παράγοντες όπως ο ιός που προκαλεί AIDS ή ηπατίτιδα C, καθώς και οι μεταγωγείς της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας , σύμφωνα πάντα με την άποψη της παρασκευάστριας εταιρίας . Τέλος, ενισχυτικό στη θετική αντιμετώπιση του προϊόντος αποτελεί και το δεδομένο πως η συγκεκριμένη ουσία εμφανίζεται συμβατή με οποιονδήποτε τύπο αίματος.

Ο Luc Noel, επικεφαλής της μονάδας ασφάλειας αίματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας , πιστεύει πως η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος είναι χρήσιμη στις αγροτικές περιοχές της Νότιας Αφρικής δεδομένης της δυσκολίας εύρεσης ασφαλούς αίματος .

Οι στατιστικές μελέτες άλλωστε καταδεικνύουν πως στις συγκεκριμένες περιοχές το αίμα ενός στους πέντε ενήλικες είναι μολυσμένο με τον ιό που προκαλεί AIDS. Είναι επομένως δύσκολη και ριψοκίνδυνη η χρήση αίματος από ντόπιους δότες για τις χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και για την αντιμετώπιση των περιστατικών οξείας αναιμίας.

Εκείνο όμως που δεν ξεκαθαρίζεται επαρκώς είναι το αν η χρήση ενός τέτοιου είδους υποκατάστατου κρίνεται χρήσιμη και ακίνδυνη για τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής με τα παραπάνω προβλήματα εύρεσης ασφαλούς αίματος ή αν το προϊόν αποτελεί γενικότερα μια λύση επιλογής και όχι ενδεχομένως μια λύση ανάγκης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση