Ορθοδοντική θεραπεία

Άλλες ονομασίες

Σιδεράκια.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει σαν στόχο την αποκατάσταση διαφόρων ανωμαλιών που μπορεί να υπάρχουν στην διάταξη των δοντιών μέσα στο στόμα. Γίνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 12-13 ετών αλλά και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες από ειδικά εξειδικευμένους οδοντίατρους που λέγονται ορθοδοντικοί.

Η αναγκαιότητα και η σημασία της ορθοδοντικής θεραπείας άρχισε να γίνεται κατανοητή από το ευρύ κοινό στη Ελλάδα την τελευταία κυρίως δεκαετία. Αποτελεί όμως ένα από τα κυριότερα όπλα της οδοντιατρικής προκειμένου να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις που μπορεί αν αφεθούν να ταλαιπωρούν κάποιον για όλη του τη ζωή.

Γενικά θεωρείται ότι η ορθοδοντική θεραπεία -τα σιδεράκια δηλαδή- γίνεται μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους. Να αποκαταστήσει δηλαδή κάποια στραβά ή αραιά ή στριμωγμένα δόντια ιδίως όταν αυτά είναι τα μπροστινά. Αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Όπως είναι γνωστό το παιδί πρώτα βγάζει τα νεογιλά (παιδικά) δόντια και σε ηλικία έξι χρονών αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα και τα μόνιμα. Ταυτόχρονα και μέχρι την ηλικία των 20 ετών αναπτύσσονται και οι γνάθοι.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανάπτυξη των γνάθων αλληλοεπηρεάζεται με διάφορους άλλους παράγοντες όπως είναι ο τρόπος αναπνοής (από τη μύτη ή από το στόμα), διάφορες συνήθειες (πιπίλισμα δακτύλου, δάγκωμα μολυβιού κ.α.).

Κάθε λοιπόν πρόβλημα στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων θα επηρεάσει δυσμενώς την τοποθέτηση των δοντιών στο στόμα με εμφανή αισθητικά αποτελέσματα, αλλά το κυριότερο όχι και τόσο άμεσα αντιληπτά λειτουργικά αποτελέσματα.

Η κακή διάταξη των δοντιών στο στόμα προκαλεί διάφορα προβλήματα στην μάσηση και στην ομιλία αλλά και στην υγεία των ίδιων των δοντιών (τερηδονισμούς, ουλίτιδα, κ.α.). Ακόμα και η εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού πριν το κανονικό θα δημιουργήσει προβλήματα στα μόνιμα δόντια.

Η ορθοδοντική θεραπεία έρχεται να λύσει αυτά τα προβλήματα με διάφορα μέσα που έχει στη διάθεση της γνωστότερο από τα οποία είναι τα σιδεράκια. Ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει αν το παιδί σας έχει ορθοδοντικό πρόβλημα και θα σας παραπέμψει στον ορθοδοντικό -ένας οδοντίατρος που έχει εξειδικευτεί στην ορθοδοντική- που θα καθορίσει και θα εφαρμόσει την ανάλογη θεραπεία.

Μια πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό καλό είναι να γίνει όταν το παιδί είναι 8 ετών ενώ η καταλληλότερη ηλικία για την έναρξη της θεραπείας είναι η ηλικία των 12-13 ετών αλλά και εδώ ισχύει το ποτέ δεν είναι αργά.

Η θεραπεία μπορεί να κρατήσει αρκετά μεγάλο διάστημα (2 χρόνια) αλλά τα αποτελέσματα είναι όχι μόνο θεαματικά αλλά και σωτήρια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση