χολιστερινη τιμεσ | κωμα μετατραυματικο | κάκωση μηνίσκου | care.gr | λοιμωξη του αναπνευστικου

Δοντιών αποτριβή


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο αποτριβή εννοούμε την φυσιολογική ή παθολογική σταδιακή απώλεια των σκληρών ουσιών (αδαμαντίνη, οδοντίνη) από τις οποίες είναι κατασκευασμένο το δόντι λόγω της χρόνιας επίδρασης των μασητικών ή άλλων δυνάμεων ή κάποιων άλλων παραγόντων.

Παθογένεια

Η αποτριβή των δοντιών μπορεί να είναι είτε φυσιολογική είτε παθολογική. Η φυσιολογική οφείλεται στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στα δόντια κατά το μάσημα της τροφής, οπότε με την πάροδο του χρόνου τα δόντια σιγά-σιγά «τρίβονται». Η παθολογική αποτριβή εμφανίζεται μόνο σ’ ένα δόντι ή σε ομάδα δοντιών και μπορεί να οφείλεται σε μη κανονική θέση του δοντιού, σε κάποια ανώμαλη λειτουργία (π.χ. σφίξιμο των δοντιών την νύχτα), συνήθεια (κακή τεχνική στην χρήση της οδοντόβουρτσας), σε παράγοντες του περιβάλλοντος (άτομα που εργάζονται σε εργοτάξια κατεργασίας μαρμάρου ή πέτρας), κλπ.

Κλινική εικόνα

Η αποτριβή των δοντιών στην φυσιολογική αποτριβή ξεκινά από το πάνω μέρος του δοντιού το οποίο υφίσταται και τις μασητικές δυνάμεις. Όταν η αδαμαντίνη, η ουσία δηλαδή που περιβάλει εξωτερικά το δόντι «τριφτεί», εμφανίζεται η οδοντίνη η οποία έχει πιο σκούρο χρώμα (κίτρινο) το οποίο με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο σκούρο(καφέ). Η αποτριβή αυτή μπορεί να αφορά ένα μόνο σημείο ή να επεκτείνεται σε ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού. Η παθολογική αποτριβή εμφανίζεται στην επιφάνεια του δοντιού στην οποία επιδρά η μη φυσιολογική δύναμη που την προκαλεί. Σε όλες τις περιπτώσεις της αποτριβής εφόσον αυτή έχει προκαλέσει την απώλεια μεγάλης ποσότητας οδοντικής ουσίας, μπορεί τα δόντια να παρουσιάζουν κάποια ευαισθησία στο κρύο η οποία πολλές φορές παρέρχεται από μόνη της.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Η φυσιολογική αποτριβή καθώς γίνεται σιγά-σιγά δεν χρειάζεται συνήθως κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Μερικές φορές η αποκατάσταση της τριμμένης επιφάνειας με κάποια έμφραξη αποκαθιστά το πρόβλημα. Στην παθολογική αποτριβή η άρση του αιτίου που την προκάλεσε εάν αυτό είναι δυνατόν και η αποκατάσταση με έμφραξη της προσβληθείσας επιφάνειας είναι η θεραπεία εκλογής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.