ηλεκτροκαρδιογραφημα | εκκολπώματιτιδα | filicine στιγμα | νεα για την φαλακρα | μεσογειακή αναιμία

Βιοψία στο στόμα


Άλλες ονομασίες

Ιστολογική εξέταση, Παθολογοανατομική εξέταση

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Βιοψία είναι η λήψη τεμαχίου από κάποια ύποπτη βλάβη για περαιτέρω διερεύνηση.

Η βιοψία διακρίνεται σε ολική και μερική. Ολική βιοψία κάνουμε όταν η αλλοίωση είναι μικρή οπότε αφαιρείται ολόκληρη μαζί με μικρό τμήμα υγιών ιστών που περιβάλλει την ύποπτη βλάβη και μερική βιοψία όταν η βλάβη είναι μεγάλη και παίρνουμε κομμάτι αυτής συνήθως στα όρια υγιούς ιστού και ύποπτης βλάβης. Εκτός από την μερική και την ολική βιοψία υπάρχει η περίπτωση να κάνουμε βιοψία και με την χρήση βελόνας, κάνοντας αναρρόφηση στις περιπτώσεις που η βλάβη δεν είναι προσιτή ή οταν δίνεται η εντύπωση ότι περιέχει υγρό. Ασχετα με το είδος της βιοψίας, το υλικό πρέπει να τοποθετηθεί σε μονιμοποιητικό υγρό και να σταλεί για εξέταση. Το πιο συνηθισμένο μονιμοποιητικό υγρό είναι το διάλυμα φορμόλης 10%, μπορεί ομως να χρησιμοποιηθεί και οινόπνευμα 75-95%. Το υλικό της βιοψίας δεν πρέπει να παραμένει σε στεγνή γάζα, ούτε μέσα σε φυσιολογικό ορό γιατί τα κύτταρα μπορεί να εκφυλισθούν και να νεκρωθούν και να μην είναι δυνατή η περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.