ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΝΥΓΜΟΥΣ ΕΝΤΟΜΩΝ (κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια, φθείρες)

Τα ταξιδιωτικά νοσήματα που μεταδίδονται απο έντομα είναι:

ι) ελονοσία (κουνούπια), κίτρινος πυρετός (κουνούπια), Ιαπωνική εγκεφαλίτις (κουνούπια), εγκεφαλίτιδα απο κρότωνες (τσιμπούρια) με διαθέσιμα εμβόλια η χημειοπροφύλαξη
ιι) δάγγειος (κουνούπια), ίππειος εγκεφαλίτις (άλογα και κουνούπια), τρυπανοσωμίαση (τσιμπούρια- μυγες) και άλλα χωρίς διαθέσιμα εμβόλια η χημειοπροφύλαξη

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Πολλές ασθένειες όπως η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, ο Κίτρινος πυρετός, μεταδίδονται με νυγμούς μολυσμένων εντόμων. Χώρες που ενδημούν τα νοσήματα αυτά είναι η Νότια και Κεντρική Αμερική, η Αφρική, η Αυστραλία, η Ασία και χώρες του Νοτίου Ειρηνικού.

Τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ταξιδιώτες είναι:

-να φορούν ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος (μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια)

-να χρησιμοποιούν κουνουπιέρες

-να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό που θα το χρησιμοποιούν για οποιαδήποτε ακάλυπτη περιοχή του σώματος

-να έχουν εντομοκτόνο που θα το χρησιμοποιούν για ψεκασμό στα μέρη που διαμένουν και κοιμούνται

-τα ρούχα και οι κουνουπιέρες μπορούν να εμποτίζονται ή να ψεκάζονται με ειδικό εντομοαπωθητικό (για ρούχα), για μεγαλύτερη ασφάλεια

-να αποφεύγουν καταστάσεις αυξημένου κινδύνου όπως οι υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως Δε κατά τη δύση του ήλιου και το ξημέρωμα.

Επειδή οι παρασιτικές λοιμώξεις μεταδίδονται και με απευθείας επαφή με νερό ή χώμα που περιέχουν παράσιτα και κύστεις αυτών πρέπει επίσης:
-να φορούν πάντα παπούτσια
-να μην κολυμπούν σε φυσικό νερό

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Για την ελονοσία εκτός απο τα προσωπικά μέτρα προστασίας συνιστάται η χημειοπροφύλαξη. Χρησιμοπούνται γιαυτό το σκοπό κυρίως η κινίνη, η χλωροκίνη, η μεφλοκίνη και ενίοτε η τετρακυκλίνες. Η επιλογή της χημειοπροφύλαξης εξαρτάται απο τον προορισμό του ταξιδιού την ανθεκτικότητα του πλασμωδίου της ελονοσίας στο συγκεκριμένο τόπο, καθώς και τον συγκεκριμένο ταξιδιώτη. Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να ξεκινά δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι και να διαρκεί έως τέσσερες εβδομάδες μετά. Ας σημειωθεί ακόμη οτι παρά την χημειοπροφύλαξη ο ταξιδιώτης δεν καλύπτεται 100% απο την ελονοσία.

Για τον κίτρινο πυρετό συνιστάται εμβολιασμός ο οποίος είναι ο μόνος υποχρεωτικός εμβολιασμός σήμερα για την είσοδο σε ορισμένες χώρες.

Για την Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα συνιστάται εμβόλιο σε όσους μείνουν επι μακρόν σε ενδημικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση