σκωληκοειδιτιδα | ποσος χρονος χρειαζεται για την παρεση προσωπικου | τι δεν τρωμε οταν εχουμε χοληστερινη

Τα κουνούπια προσαρμόζονται και γίνονται επικίνδυναΟι περιβαλλοντικές αλλαγές είτε εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είτε εξαιτίας κλιματολογικών παραγόντων έχουν προκαλέσει την προσαρμογή των κουνουπιών στις νέες συνθήκες, δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών που μεταφέρουν τα κουνούπια στις πόλεις του αναπτυγμένου κόσμου.

Οι επιστημονικές διαστάσεις του προβλήματος των κουνουπιών και της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη διεθνή ημερίδα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αναπτυξιακή Εταιρία του νομού και την εταιρία Οικοανάπτυξη.

Ξένοι και Ελληνες ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στην πιο πρόσφατη διεθνή εμπειρία στον τομέα της αντιμετώπισης των κουνουπιών και των επιπτώσεών τους, σημειώνοντας ότι οι καταγραφές σε ασθένειες και περιστατικά σε όλον τον κόσμο αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και τον αναπτυγμένο.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος στην ομιλία του ζήτησε, ως πρώτη προϋπόθεση επιτυχίας, τη διασφάλιση της χρηματοδότησης όλων των προγραμμάτων αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ή από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για επτά προϋποθέσεις ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενισχύσει τα προγράμματα, που ήδη υλοποιεί με επιτυχία.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Πιέρ Ζιλιέ, αναφέρθηκε στα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, κάνοντας αναλυτικές αναφορές στα κρούσματα ελονοσίας και πυρετού στην Τουρκία και τη Δυτική Ευρώπη και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης μολυσματικών ασθενειών αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Στα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών (Δάγγειος Πυρετός, Ιός του Νείλου) που εντοπίστηκαν στην Αλβανία, την Ιταλία και τις ατλαντικές ακτές της Γαλλίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών κ. Κριστιάν Ζαν. Τα κρούσματα αυτά, όπως είπε, μας υποχρεώνουν να αναλογιστούμε τους εν δυνάμει κινδύνους.

Η εκπρόσωπος του Δήμου της Ρώμης, κ. Ντέλα Τόρε, ανέλυσε τα προγράμματα αντιμετώπισης των κουνουπιών που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της, τα οποία όπως τόνισε έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση του κοινού και την καταπολέμηση σε πρώιμο στάδιο, αυτό της προνύμφης.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στη μάχη κατά των κουνουπιών θα συμμετάσχουν φέτος συνολικά 14 Δήμοι του νομού. Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τα μέσα Αυγούστου.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη το κόστος του προγράμματος φθάνει τα 350 εκατομμύρια δραχμές. Το ποσό καλύπτεται ισομερώς από έκτακτες επιχορηγήσεις της κεντρικής διοίκησης, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τη νομαρχία, την ΤΕΔΚΘ και τους συμμετέχοντες Δήμους.

Η επιβάρυνση, με την επέκταση του προγράμματος και στα ανατολικά του νομού, δεν θα ξεπεράσει τα 60-70 εκατομμύρια δραχμές, καθώς στους συγκεκριμένους Δήμους οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών εμφανίζονται περιορισμένες σε σχέση με τη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου οι εκτεταμένοι ορυζώνες προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Το κόστος θα καλυφθεί ισομερώς από τους συμμετέχοντες Δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.