Ερπης γεννητικών οργάνων

Άλλες ονομασίες

Έρπης τύπου ΙΙ.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που προκαλείται από λοίμωξη απο τον ιό του έρπητος τύπου ΙΙ.

Παθογένεια

Η λοίμωξη είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη, Ο ιός μετά την εισοδό του στο σώμα προχωρά και εγκαθίσταται μόνιμα στα νευρικά γάγγλια της οσφυικής και της ιερής χώρας. Σε κάθε υποτροπή ο ιός απο εκεί κατέρχεται και εκδηλώνεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού με έλκη.

Πρόληψη

Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής.

Κλινική εικόνα

Κατά την πρώτη είσοδο του ιού στο σώμα παρουσιάζεται αδιαθεσία πόνος τοπικός, κνησμός δυσουρικά ενοχλήματα και διόγκωση βουβωνικών λεμφαδένων. Στις περισσότερες γυναίκες συμμετέχει η ουρήθρα και ο τράχηλος. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά μερικές εβδομάδες.Στο 90% των περιπτώσεων υπάρχει υποτροπές που εκδηλώνονται κυρίως με έλκη και πόνο στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Σπάνιες επιλοκές της νόσου είναι βλάβη του νευρικου συστήματος που προκαλεί ακράτεια ούρων και κοπράνων παραισθησίες και ανικανότητα.

Διάγνωση

Γίνεται με ανεύρεση μολυνθέντων κυττάρων απο ξέσματα της βλάβης και στην συνέχεια με ανοσοφθορισμό. Χρησιμοποιούνται και εξετάσεις αίματος που είναι χρήσιμες μόνο στην διάγνωση της πρώτης λοίμωξης.

Αντιμετώπιση

Το φάρμακο εκλογής είναι η ακυκλοβίρη συστηματικά και τοπικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση