Λεύκανση δοντιών: τι είναι και πότε εφαρμόζεται

Η λεύκανση δοντιών είναι μια αισθητική τεχνική που βελτιώνει συνήθως εντυπωσιακά το χρώμα των δοντιών.

Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου, οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Η λεύκανση δοντιών είναι μια αισθητική τεχνική που βελτιώνει συνήθως εντυπωσιακά το χρώμα των δοντιών. Με τη λεύκανση απομακρύνονται από τα δόντια χρωστικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορες τροφές, στον καπνό, σε συγκεκριμένα οδοντικά διαλύματα, αλλά και αλλού.

Η λεύκανση γίνεται συνήθως στο σπίτι με τη βοήθεια ναρθήκων νυκτός που κατασκευάζονται στο εργαστήριο και διαρκεί δύο εβδομάδες. Από την πείρα μας τις περισσότερες φορές έχει θεαματικά αποτελέσματα, εφόσον ο ασθενής ενδείκνυται να υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Μπορεί να γίνει λεύκανση σε στεφάνες (θήκες), εμφράξεις (σφραγίσματα) και γέφυρες;

Όχι, γιατί το λευκαντικό ζελέ επιδρά μόνο στο φυσικό δόντι και όχι στα τεχνητά υλικά. Θα πρέπει τυχόν εμφράξεις ή άλλες εργασίες να αντικατασταθούν μετά το πέρας της λεύκανσης, εφόσον βρίσκονται σε πρόσθια δόντια που είναι ιδιαίτερα εμφανή.

Μπορεί η λεύκανση να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια;

Είναι πιθανό να προκληθεί κάποια προσωρινή ευαισθησία κυρίως στα κρύα και στα ζεστά ερεθίσματα, υπάρχει όμως εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Συνιστάται επομένως η εφαρμογή ειδικού ζελέ απευαισθητοποίησης. Σπανιότερα, είναι δυνατό να προκληθεί μικρός, προσωρινός ερεθισμός στα ούλα, εφόσον χρησιμοποιηθεί παραπάνω ποσότητα λευκαντικού ζελέ από αυτό που πραγματικά είναι αναγκαίο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση