Από 8 Ιανουαρίου το 1 ευρώ ανά συνταγή. Πυρ ομαδόν από ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ, αντιπολίτευση και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ

«Αισθάνομαι λίγο Στουρνάρας… Το έχουμε ψηφίσει το μέτρο από τη Βουλή των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2012, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εγώ το ψήφισα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας.

Από χθές ανακοινώθηκαν επίσημα δύο νέα οριζόντια μέτρα που έρχονται να οξύνουν τα προβλήματα, που έχουν συσσωρευθεί στο χώρο της Υγείας: η αύξηση του αντιτίμου για την εισαγωγή σε Νοσοκομείο στα 25 ευρώ (από 5 που ήταν) και η καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή “υπέρ ΕΟΠΥΥ”.

Στις 31/12/2013 και με την μορφή του “εξαιρετικά επείγοντος” δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Υγείας για την ενεργοποίηση της καταβολής “25 ευρώ ανά εισαγωγή”. Σχετικά με το “1 ευρώ ανά συνταγή” η κατάσταση παρέμεινε θολή, λόγω τεχνικών προβλημάτων στην εφαρμογή του μέτρου, κάτι που οδήγησε το υπουργείο Υγείας στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία μεταθέτει την έναρξη εφαρμογής του μέτρου κατά μία εβδομάδα και συγκεκριμένα από 8 Ιανουαρίου 2014.

Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων, που είχαν ήδη προαναγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν και είχαν ψηφισθεί στο περιβόητο “Μεσοπρόθεσμο”, πυροδότηταν σφοδρές αντιδράσεις.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Στις 2 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε οτι το ένα euro ανά συνταγή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 8 Ιανουαρίου 2014.

Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο είναι διαθέσιμη εδώ.

Σφοδρές αντιδράσεις

Τα νέα μέτρα προκάλεσαν τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων και κομμάτων. Αναλυτικότερα:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τη αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25€ για νοσηλεία στο ΕΣΥ το οποίο θα εφαρμοστεί από 1-1-2014 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού εξωθείται η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού πλέον το αγαθό της Υγείας και η Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη κοστίζει ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ακριβά. Ζητούμε την άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

ΠΟΕΔΗΝ

Στη χώρα που εξαιτίας των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή). Τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας. Γι’ αυτό η ΠΟΕΔΗΝ θα ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ

Η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του «χαρατσιού» των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Μόνη λύση η άμεση απαλλαγή από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση!

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

ΚΚΕ

Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Χρυσή Αυγή

Η χούντα Σαμαρά αναγκάζει τον Έλληνα να πληρώσει 25 ευρώ για να μην πεθάνει αβοήθητος στον δρόμο. Την ίδια ώρα χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε εργολάβους και καναλάρχες. Άμεση εθνική ανάγκη να πέσουν τα διεφθαρμένα ανδρείκελα του μνημονίου και μία αληθινά ελληνική ηγεσία να αγωνιστεί για τον Λαό και την Πατρίδα.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

ΠΑΣΟΚ

Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη. Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

«Αισθάνομαι λίγο Στουρνάρας… Το έχουμε ψηφίσει το μέτρο από τη Βουλή των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2012, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εγώ το ψήφισα. Σέβομαι τις ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 25ευρο αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση