Εξαιρέσεις στο πλαφόν. Καταδικάζουν γιατροί και αντιπολίτευση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που επεξεργάζεται η Βουλή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Προηγήθηκε συναντηση του με τo ΔΣ του Συλλογου Επιστημονικου Υγειονομικου Προσωπικου ΕΟΠΥΥ (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) Αττικής. H συζήτηση του νομοσχέδιου ξεκίνησε χτες στη Βουλή. Θα πραγματοποιηθεί ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την ερχόμενη εβδομάδα επίκειται η ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση κατ΄ εντολήν της τρόικας για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην πραγματικότητα η μνημονιακή επιλογή είναι στα τρία εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών να προστεθούν και ορισμένες ακόμα χιλιάδες πολιτών που θα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Κι αυτό διότι στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο αυτό κλείνει, καταργεί τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Τα ιατρεία εκείνα στα οποία είχε πρόσβαση ο φτωχός ως επί το πλείστον πληθυσμός προκειμένου να συνταγογραφεί, προκειμένου να κάνει εξετάσεις. Αυτό θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, σε μια περίοδο ιδίως που ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να έχουν εισόδημα ικανό να τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Με λίγα λόγια, κλείνοντας τα ιατρεία του ΙΚΑ, δίνουν δώρο σε ιδιωτικά συμφέροντα και ταυτόχρονα οδηγούν εκατομμύρια συμπολίτες μας έξω από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δείτε το video:

Από την πλευρά του, το υπουργείο φέρνει κάποιες εξαιρέσεις στο πλαφόν που επιβλήθηκε στα φάρμακα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε ημερίδα για το οικοσύστημα ηλεκτρονικής υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Έχουμε προχωρήσει ως προς το πλαφόν σε ορισμένες βελτιώσεις για να γίνει πιο λειτουργικό. Έχουμε εξαιρέσει φυσικά τα εμβόλια, εξαιρούμε τους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, εξαιρούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης. Αλλά σε γενικές γραμμές, το μέτρο του πλαφόν είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός.

Σφοδρή είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που προτρέπει τα μέλη του να αγνοήσουν το πλαφόν:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. κατά τη Συνεδρίασή του της 24-1-2014, αποφάσισε να ενημερωθούν όλοι οι ιατροί της χώρας, ώστε αδιαφορώντας για το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης – διαγνωστικών εξετάσεων, να συνεχίσουν την ιατρική λειτουργία τους, όπως επιβάλλουν οι αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας. Εχουμε ζητήσει την απόσυρσή του, υπάρχουν ανακοινώσεις για τροποποίηση, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα προστατεύσουμε κάθε γιατρό που ευσυνείδητα ασκεί το έργο του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση