Ο καινούργιος χρόνος φέρνει “25 ευρώ για εισαγωγή” και “1 ευρώ ανά συνταγή”

Σοβαρά προβλήματα και αντιδράσεις στην αρχική εφαρμογή των μέτρων.

Πηγή: Διαύγεια

Ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 10 Ιανουρίου, θεωρώντας άκαρπο τον διάλογο, το 2014 μας κάνει ποδαρικό με ακόμα δύο προβλήματα για τον χώρο της Υγείας: την αύξηση του αντιτίμου για την εισαγωγή σε Νοσοκομείο στα 25 ευρώ (από 5 που ήταν) και την καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή “υπέρ ΕΟΠΥΥ”. 1 ευρω, το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα 3 ευρώ!

Στις 31/12/2013 και με την μορφή του “εξαιρετικά επείγοντος” δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Υγείας για την ενεργοποίηση της καταβολής “25 ευρώ ανά εισαγωγή”

Κατόπιν της έκδοσης του Ν. 4093/2012, παρακαλούµε για την πιστή εφαρµογή των οριζόµενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του πρώτου άρθρου ως εξής: Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκοµείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόµενης καταβολής για το εξέταστρο. Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς και µόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών: Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονοµικής αδυναµίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόµιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ). Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν. Τα Α.Με.Α που έχουν πιστοποιηµένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%. Για συγκεκριµένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούµενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρµογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις. Παρακαλείσθε για την άµεση παροχή κατευθυντήριων οδηγιών στα νοσοκοµεία αρµοδιότητάς σας.

Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Παράλληλα, όπως ανακοινώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος:

Όπως μας ενημέρωσε η ΗΔΙΚΑ η εφαρμογή της κράτησης του ενός ευρώ ανά συνταγή, θα ξεκινήσει κανονικά στις 2/1/2014 από την αρχή της ημέρας. (Η ενεργοποίηση θα γίνει αμέσως μετά τις 12.00 το βράδυ της 1/1/2014).

Με προβλήματα η εφαρμογή των μέτρων

Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία, γιατί στην πράξη η αρχική εφαρμογή των μέτρων παρουσιάζει προβλήματα:

Ήδη ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε (σε τηλεοπτική του παρουσία) μικρή αναβολή του μέτρου “1 ευρώ ανά συνταγή” για μία εβδομάδα, μέχρι η ΗΔΙΚΑ να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα.

Ως συνέπεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

Λόγω τεχνικών προβλημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ η χρέωση και είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή, προς το παρόν αναστέλλεται. Η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας.

Αντιδράσεις για τα 25 ευρώ

Απάνθρωπο χαρακτήρησε το μέτρο ο πρόεδρος των εργαζομένων του “Ευαγγελισμού”, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση