Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει προτάσεις βελτίωσης, οι γιατροί απορρίπτουν το ΠΕΔΥ και συνεχίζουν την απεργία

Πηγή: ΠΑΣΟΚ, ΙΣΑ, ygeianet.gr, Σ.Ε.Υ.Π.ΙΚΑ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Συνεδρίασε στις 14 Ιαν. ο διευρυμένος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εξέτασε αναλυτικά το προσχέδιο νόμου για το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν στελέχη του Τομέα Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκπρόσωποι των φορέων του χώρου.

Ο ΚΤΕ Υγείας θεωρεί αναγκαία τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Περίθαλψης. Είναι μια τομή που πρώτα απ’ όλα απευθύνεται στον πολίτη και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ομόφωνα διαπιστώθηκε, ότι το προσχέδιο νόμου χρειάζεται ακόμη καλύτερη επεξεργασία των διατάξεων, ώστε να ανταποκριθεί στον στόχο της μεταρρύθμισης. Οι βασικές επισημάνσεις που θα γίνουν από την αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Υγείας, πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου στην Βουλή αφορούν: Την ανάγκη κάλυψης όλου του Ελλαδικού χώρου από τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας με βάση τη δομή του Καλλικράτη και των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Την κάλυψη όλων των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην κάλυψη των χρονίως πασχόντων. Την συμπερίληψη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της ειδικότητας του γυναικολόγου, ώστε να προστατευτεί η υγεία της γυναίκας και της μητρότητας. Την οργάνωση της μεταβατικής περιόδου ώστε να είναι πλήρως σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της όλες οι υφιστάμενες δομές. Τη σωστή ένταξη στο σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια των υπηρετούντων Ιατρών. Τη σωστή οργάνωση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με τις κατάλληλες υπηρεσίες ελέγχου και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας. Την απόσυρση διατάξεων, που δημιουργούν προϋποθέσεις για σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ, μέσω προκλητής ζήτησης για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου με τον Υπουργό Υγείας.

Σφοδρή αντίδραση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μνημείο μπουρδολογίας, με σκοπό να συσκοτίσει τις θέσεις του, οι οποίες είναι σχεδόν ταυτόσημες μ΄ εκείνες του Άδωνι Γεωργιάδη. Εν ολίγοις βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι πως τώρα ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Πότε άραγε ανακάλυψαν αυτή την άποψη περί αγοραστή; Πριν τρία χρόνια, όταν ο αρχιτέκτονας Α. Λοβέρδος (ο οποίος τώρα σιωπά) έφτιαχνε τον ΕΟΠΥΥ, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν πως αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από γενέσεως ελληνικού κράτους. Φαίνεται όμως πως το εφεύρημα ξεφούσκωσε, όπως ξεφουσκώνουν και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ

ΙΣΑ: Πρόχειρο και γεμάτο ασάφειες το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σοβαρές ασάφειες, που γεννούν ερωτηματικά, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιβίωση τόσο του νέου συστήματος ΠΕΔΥ όσο και του ιατρικού κόσμου -ο οποίος οδηγείται σε αδιέξοδο -, περιλαμβάνει το προς κατάθεση νομοσχέδιο, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η σοβαρή αυτή μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη του σύστημα υγείας όπως διαφαίνεται γίνεται με προχειρότητα, στο πλαίσιο μιας λογιστικής πολιτικής περιορισμού των δαπανών και χωρίς να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος για τον ασθενή. Παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για ισότιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, δεν υπάρχει μέριμνα για τους 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία μέχρι 24 ΙΑΝ 2014

Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε παράταση της απεργίας έως και την 24-1-2014. Αναλυτικά η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση