προετοιμασια για γενικη ουρων | τι ειναι ηπυλωρικη στενωση | ρωγμωδες καταγμα αστραγαλου

Καρκίνος του αιδοίου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κακοήθη νεοπλασία στην περιοχή του αιδοίου και του περινέου κυρίως σε γυναίκες εμμηνοπαυστικής ηλικίας περίπου στο 60ο έτος της ηλικίας. Αντιπροσωπεύει το 4% των καρκίνων του γεννητικού συστήματος

Παθογένεια

Οι δυστροφικές βλάβες του αιδοίου, είναι πιθανόν να δημιουργήσει εκφύλιση του ιστού και την δημιουργία κακοηθείας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Χρόνιος ερεθισμός, χρόνιες αιδιοκολπίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση και ερπητική αιδοιοκολπίτιδα τύπου ΙΙ

Πρόληψη

Κάθε βλάβη που παρατηρείται στην περιοχή του αιδοίου, η γυναίκα πρέπει να απευθύνεται στον γυναικολόγο και σε εξειδικευμένα κέντρα.

Κλινική εικόνα

Εντοπίζεται συνήθως στα μεγάλα, μικρά χείλη και στην κλειτορίδα. Συνήθως εμφανίζεται ως εξέλκωση, είναι δυνατόν να εμφανισθεί και ως εξωφυτική μορφή με δύσοσμη απέκκριση. Το μέγεθος της βλάβης στην αρχή είναι μικρό, αρχίζει με δίαμετρο μισού ή ενός εκατοστού και σύντομα αυξάνει.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου θα στηριχθεί κυρίως στην βιοψία της βλάβης.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου για τα στάδια Ι και ΙΙ είναι η ριζική αιδοιεκτομή με λεμφαδενικών καθαρισμό και σε δεύτερο χρόνο ακτινοβολία της περιοχής.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πενταετής επιβίωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και των λεμφαδένων μεταστάσεων. Στο στάδιο 0 η επιβίωση φθάνει το 97% και στο στάδιο ΙV φθάνει το 10-15%

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.