Η αλήθεια για τη δραστική ουσία

Η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία και όχι το εμπορικό σκεύασμα του φαρμάκου έχει γίνει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της Πολιτείας και του ιατρικού κόσμου. Ουσιαστικά, αυτό που ζητά η Πολιτεία είναι ο γιατρός να συνταγογραφεί τη δραστική ουσία του φαρμάκου π.χ. ρανιτιδίνη 150 mg 2 φορές την ημέρα και στη συνέχεια ο φαρμακοποιός να χορηγεί ένα από τα διαθέσιμα εμπορικά σκευάσματα (δείτε εδώ αναλυτικό παράδειγμα), πρωτότυπο ή γενόσημο, κατά προτίμηση γενόσημο, γιατί είναι φθηνότερο.

Τι είναι τα γενόσημα

Γενόσημα είναι τα φάρμακα που παρασκευάζονται από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες, όταν λήξει η περίοδος που διαρκεί η πατέντα του πρωτότυπου φαρμάκου (κάποια χρόνια). Θεωρείται οτι τότε έχει αποσβεσθεί το κόστος που κατέβαλε η εταιρία για την έρευνα και την προώθηση του πρωτοτύπου. Τα γενόσημα περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα, αλλά όχι πάντα το ίδιο έκδοχο. Έκδοχο είναι το συστατικό εκείνο του φαρμάκου που περιέχει τη δραστική ουσία. Τα έκδοχα δεν είναι απλές ουσίες επικάλυψης, αντίθετα διαδραματίζουν ρόλο στην απορρόφηση του φαρμάκου και τελικά τη δράση του.

Αρκετά χρόνια πριν, ο φαρμακοποιός παρασκεύαζε το φάρμακο αναμιγνύοντας τη δραστική ουσία με το έκδοχο, ώστε να μπορεί το φάρμακο να χορηγηθεί. Με την τυποποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η διαδικασία αυτή τείνει να εξαλειφθεί.

Με απλά λόγια, τα γενόσημα είναι παρόμοια με το πρωτότυπο φάρμακο. Χρησιμοποιούνται παγκοσμίως γιατί είναι φθηνότερα.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε στις 22 Αυγ 2013 με την ακόλουθη ανακοίνωση

Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία Σε εφαρμογή των παραπάνω νόμων εκδόθηκε υπουργική απόφαση (σχετικό 4) η οποία αναφέρει ότι η υποχρέωση συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και τα φάρμακα που εντάσσονται στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εξαιρούνται από την υποχρέωση συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών, οι οποίες εξειδικεύονται στις παραγράφους 4 και 5 της εν λόγω απόφασης, η δε συνταγογράφηση με χρήση εμπορικού ονόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού στη διάρκεια του έτους. Οι φαρμακοποιοί κατά την εκτέλεση της συνταγής θα λαμβάνουν υπόψη τη δραστική ουσία (πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπεται η αναγραφή εμπορικής ονομασίας) χορηγώντας το φθηνότερο σκεύασμα χωρίς να επηρεάζονται στην επιλογή από αναγραφή εμπορικού σκευάσματος στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των περισσοτέρων ιατρικών συλλόγων και λίγες μέρες μετά εκδόθηκε τροποποιητική εγκύκλιος.

Το θέμα όμως δεν σταματά εδώ.

Οι εφημερίδες “αποκαλύπτουν” σκάνδαλα

Στο φύλλο της 25ης Αυγ 2013 η εφημερίδα “Το Έθνος” δημοσιεύει άρθρο με τίτλο ΕΟΠΥΥ: To σκάνδαλο της «λευκής μπλούζας» ως πρωτοσέλιδο:

Η αλήθεια για τη δραστική ουσία

Ξεπερνά κάθε φαντασία το πάρτι που είχαν στήσει γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. Τα στατιστικά στοιχεία συνταγογράφησης καταδεικνύουν μια συγκλονιστική δαπάνη, η οποία οδήγησε τον Οργανισμό στο σημερινό «ναυάγιο». Ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει έναντι των ασφαλισμένων και των παρόχων. Για το 2012 και το 2013, οφείλει περισσότερα από 500 εκατομμύρια, ενώ τα παλαιά του χρέη ανέρχονται στο 1,9 δισ. ευρώ.

Την προηγούμενη ημέρα η “Ημερησία” δημοσιεύει άρθρο με τίτλο Φέρτε πίσω τα κλεμμένα για να γλιτώσετε την φυλακή

Tον κίνδυνο της φυλάκισης επισείει ο υπουργός Yγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε γιατρούς του EOΠYY που θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης. O υπουργός καλεί τους παραβάτες να επιστρέψουν τώρα τα χρήματα, πριν από την ολοκλήρωση των ελέγχων και δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση. Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Eκτός από τους γιατρούς προειδοποιήσεις απευθύνει ο υπουργός και προς τους προμηθευτές του EΣY. Το υπουργείο θα ζητήσει από το ΣΔOE φορολογικό έλεγχο όλων των προμηθευτών που υπερτιμολογούσαν υλικά. Στη συνέντευξη ο υπουργός Yγείας εκφράζει τη συμπάθειά του στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρη Bαρνάβα, ο οποίος -όπως λέει- διανύει περίοδο μοναξιάς, ενώ αποκαλύπτει ότι συμβουλεύεται τους προκατόχους του στο υπουργείο Yγείας και δεν φείδεται εγκωμίων για το έργο που έχει συντελεστεί.

Οι γιατροί αντιδρούν

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά έντονα:

Αξιότιμε κε Υπουργέ, Εξωφρενικές δεν είναι οι περιπτώσεις ελαχίστων επίορκων που υπερσυνταγογραφούν. Εξωφρενική είναι η αντιμετώπιση συλλήβδην του Ιατρικού Σώματος, ως των κύριων υπευθύνων για τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ ή και του κράτους, ως εγκληματιών. Σας καλούμε να προστατεύσετε το Ιατρικό Σώμα από τη συλλήβδην στοχοποίησή του: Δώστε εδώ και τώρα ονόματα και διευθύνσεις. Δε μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή η συλλήβδην αντιμετώπιση των γιατρών ως εγκληματιών, όταν οι ίδιοι αυτοί γιατροί έχουν στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παρέχοντας, επί τριετία τώρα, τις υπηρεσίες τους στον Έλληνα ασφαλισμένο, χωρίς να αμείβονται. Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ωθεί κάποιους στην, εκ του πονηρού, κατασκευή ενόχων, στοχοποιώντας μάλιστα επιλεκτικά μόνο τους ιατρούς. Οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, κυρίως η αδράνεια των Διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ ή της πολιτείας, επί τόσα έτη, δεν ευθύνεται άραγε για τα ελλείμματα;

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

Εξίσου έντονη και η αντίδραση από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ από τον Υπ. Υγείας να δώσει στην δημοσιότητα αριθμό, ονόματα και στοιχεία ιατρών καθώς και οποιοδήποτε άλλου “θησαυρίζει μέσω της υπερσυνταγογράφησης”, προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Ας τελειώνουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ θα επιτρέψει την σπίλωση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας από νησίδες διαφθοράς! Διαφωνούμε με τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια και φλέγοντα ζητήματα της Υγείας στην Πατρίδα μας!

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι συνήθως πολύ πιό απλή από ό,τι φαίνεται. Ειδικά όταν η αντιπαράθεση είναι έντονη και φορτισμένη, μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία γίνεται με μόνο σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Είναι δε εντυπωσιακό οτι το διατυπώνει ρητά ο πρόεδρος του αρμόδιου οργανισμού (δηλαδή του ΕΟΠΥΥ) με “αφοπλιστική ειλικρίνεια” (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ):

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θεσμοθετήθηκε και είναι υποχρεωτική για όλους. Στόχος της θεσμικής αυτής παρέμβασης είναι η αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων σε αντικατάσταση άλλων πολύ ακριβότερων. Δυστυχώς όμως το μερίδιο των γενοσήμων στη συνταγογράφηση παραμένει εξαιρετικά χαμηλό κάτω από το 20% , ενώ ο στόχος και η υποχρέωση της χώρας μας είναι το 60% όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες.

Τόσο απλά! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση