Σφοδρή αντίδραση των γιατρών για τη δραστική ουσία

Έντονη αντίδραση εκφράζουν οι ιατρικοί σύλλογοι και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, σχετικά με τη συνταγογράφηση αποκλειστικά με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ Ο ΙΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Κε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ, Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην απο 20/8/2013 και με αριθμ. πρωτ. 27213 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης του ιατρού, εφόσον δεν αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία αλλά και η εμπορική ονομασία στις συνταγές. Όπως σας είναι γνωστό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία. Τέτοιου είδους εγκύκλιοι, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν υπαγορευθεί από τον πρόεδρο συγκεκριμένου συνδικαλιστικού υγειονομικού κλάδου, δημοσιεύονται άκαιρα και ενώ οφείλουμε όλοι να σιγήσουμε, καθότι για το φλέγον αυτό ζήτημα θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι σαφές οτι σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εφαρμοσθεί παρόμοιος νόμος για τους εύλογους λόγους της διαφύλαξης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Έλληνα πολίτη στην υγεία.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Διαβάστε την εδώ.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σε σχετική επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια γίναμε γνώστες δηλώσεών σας σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών να κάνουν διάγνωση και να επιλέγουν το φάρμακο που θα χορηγούν στους ασθενείς τους. Επειδή πιστεύουμε ότι πέσατε θύμα παραπληροφόρησης σας επισημαίνουμε ότι, όσον αφορά την αναγραφή του εμπορικού ονόματος στις οδηγίες των συνταγών, αυτό γίνεται μετά από έγγραφη οδηγία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που ως γνωστό είναι ΝΠΔΔ και υπάγεται στην αρμοδιότητα Υπουργείου Υγείας, επίσης είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο μόνος υπεύθυνος για την θεραπεία του ασθενούς είναι ο θεράπων ιατρός και όχι ο πωλητής του φαρμάκου. Είναι επίσης γνωστό ότι σε χώρες που έγινε απόπειρα εφαρμογής δραστικής ουσίας, όπως στην Ιταλία, στην συνέχεια ακυρώθηκε καθώς είχε σοβαρές συνέπειες στην δημόσια υγείας. Σας δηλώνουμε επίσης ότι σε περίπτωση που ο πωλητής του φαρμάκου αλλάξει το σκεύασμα που χορήγησε ο ιατρός, τότε αυτός και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος έναντι του Νόμου τόσο για τις παρενέργειες όσο και για τις πιθανές ανεπιθύμητές ενέργειες που πολλές φορές μπορεί να είναι και θανατηφόρες! Πέραν αυτού σας επισημαίνουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων κατά παράβαση του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας (άρθρο13), των διατάξεων του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 13: Ιατρικό Απόρρητο) από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο επαγγελματιών εμπορίας φαρμάκων. Το προϊόν αυτής της παράνομης συμπεριφοράς σας το επέδωσε, σύμφωνα με δηλώσεις του, σε προχθεσινή συνάντηση μαζί σας ! Σας καλούμε να παραδώσετε άμεσα, ως οφείλετε με βάση τον Νόμο, στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα πειστήρια της παράνομης αυτής ενέργειας !

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση