βιοψια στα ουλα | ουρηθρίτιδα | τριχες στη γλωσσα | κυστη σε δοντι | αλοιφη για περιαρθριτιδα | νοσος ρενο

Κίνα: πιθανή μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η πραγματική διάσταση του περιστατικού


Το διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) ανακοινώνει στις 6 Αυγούστου του 2013 επιδημιολογική αναφορά με τίτλο Probable person to person transmission of novel avian influenza A (H7N9) virus in Eastern China, 2013: epidemiological investigation. Σύμφωνα με αυτή, μια νεαρή Κινέζα 32 ετών που φρόντιζε τον ηλικιωμένο πατέρα της που νοσούσε από τη γρίπη των πτηνών, νόσησε και αυτή. Και μάλιστα χωρίς να αναφέρεται επαφή της με πτηνά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, που θεωρείται η κύρια οδός μετάδοσης της νόσου. Εύλογα συμπεραίνει κανείς οτι η νόσος μεταδόθηκε από τον πατέρα της. Να σημειωθεί οτι τόσο η άτυχη γυναίκα (αν και νεαρής ηλικίας) όσο και ο ηλικιωμένος πατέρας της βρήκαν το θάνατο από τις επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, άλλοι συγγενείς στο κοντικό οικογενειακό περιβάλλον δεν νόσησαν.

Το περιοδικό αφιερώνει το Edirotial της 6ης Αυγούστου στο ίδιο θέμα: Human to human transmission of H7N9. Σύμφωνα με αυτό, το συγκεκριμένο περιστατικό, που είναι πιθανότατα το πρώτο, δεν αποτελεί έκπληξη. Είδικά για την Κϊνα, στην οποία πρωτοεμφανίσθηκε η νόσος. Στο κρίσιμο ερώτημα αν ο ιός έχει "εξελιχθεί" ώστε να μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η απάντηση είναι πιθανότα όχι. Είναι πιθανό η γενετική ομοιότητα της κόρης με τον πατέρα να συνέβαλε στην μετάδοση. Όπως επίσης, είναι ενθαρρυντικό, οτι άτομα του στενού οικογενειακού περιβαλλοντος δεν νόσησαν παρά τη στενή επαφή. Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία οτι το συγκεκριμένο περιστατικό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και θα πρέπει να ενταθεί η επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης της νόσου.

Το θέμα "γρίπη των πτηνών" ("bird flu") είναι ένας τίτλος που υπερπροβάλλεται παγκοσμίως από τα media. Τα τελευταία είκοσι χρόνια και πλέον, πάντα υπάρχει ένα σχετικό ζήτημα στην επικαιρότητα. Είτε πρόκειται για τη "γρίπη των πτηνών", είτε για τις "τρελές αγελάδες" είτε το "SARS", ποικίλα διατροφικά σκάνδαλα και άλλα.

Η άποψή μας είναι οτι η δημόσια υγεία διατρέχει παγκοσμίως πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από τη "γρίπη των πτηνών". Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων, τα μεταλλαγμένα, η αλόγιστη χρήση των πυρηνικών, η εξάπλωση της φτώχειας και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μερικοί από αυτούς. Οι οποίοι δεν τυγχάνουν ανάλογης προβολής και στους οποίους οι περισσότεροι δείχνουμε μια επικίνδυνη ανοχή ή, ακόμα χειρότερα, έχουμε εξοικειωθεί μαζί τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.