βρογχοσκόπηση | ????????? ?????? | πρωτεινικη διαιτα | μαζοχιστης | βλεννα στα κοπρανα | αναρροια τι ειναι

Κύηση και παρωτίτιδα


Γενικά

Η παρωτίτιδα είναι οξεία λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε έναν ιό της οικογένειας των ψευδομυξοϊών. Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 16-18 ημέρες και εκδηλώνεται με πυρετό και διόγκωση των παρωτίδων, ενώ προσβάλλονται ορισμένες φορές και οι λοιποί σιελογόνοι αδένες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται τόσο κλινικά, αφού τα συμπτώματα είναι τυπικά, όσο και με καλλιέργεια του ιού από το έκκριμα του φάρυγγα και από το σίελο, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές ορολογικές αντιδράσεις προσδιορισμού των ειδικών αντισωμάτων της νόσου.

Επιδράσεις στο έμβρυο

Η πρόγνωση της για τη μητέρα είναι καλή. Για το έμβυο η νόσος της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, συνδεόταν με τον διπλασιασμό της συχνότητας των αυτομάτων αποβολών και με αυξημένο ποσοστό ανωμαλιών της διάπλασης του εμβύου, με κυριότερη την ενδοκαρδιακή ινοελάστωσή του. Ωστόσο δεν έχει προκύψει ότι η παρωτίτιδα συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό περιγεννητικής θνησιμότητας, ούτε με αύξηση της συχνότητας προωρότητας ή υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου.

Εχει γίνει αναφορά μεμωνομένων περιπτώσεων κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν συγγενείς ανωμαλίες σε νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν νοσήσει κατά τη διάρκεια της κύησης. Ομως δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μεγάλου κινδύνου εκδήλωσής τους και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ενδείξεις για τερατογενετική δράση του ιού αυτού. Θεωρείται καλή η πρόγνωση της νόσου και για το έμβρυο και εκδήλωση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης δεν αποτελεί ένδειξη διακοπής της. Σημειωτέον ότι αντενδείκνυεται ο εμβολιασμός της εγκύου με το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, γιατί περιέχει ζώντες εξασθενημένους ιούς.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.