Ψευδοκύηση

Γενικά

Η ψευδοκύηση είναι μία ψυχοσωματική διαταραχή, κατά την οποία μία γυναίκα θεωρεί ότι είναι έγκυος και έχει όλα τα υποκειμενικά συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης, όπως αμηνόρροια, εμέτους, μαστωδυνία, ενώ η ίδια μάλιστα έχει την εντύπωση ότι νιώθει και τα εμβρυικά σκιρτήματα, αλλά στην ουσία πρόκειται για περισταλτικές κινήσεις των εντέρων, που οφείλονται στη διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, λόγω άθροισης αερίων ή στην εναπόθεση άφθονου υποδόριου λίπους.

Διάγνωση

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν την ψευδοκύηση είναι συνήθως γυναίκες μεγάλης ηλικίας, που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν ψυχολογικά προβλήματα ενώ διακατέχονται από μία έντονη επιθυμία να κάνουν παιδιά ή αντίθετα μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που αποφεύγουν επίμονα την κύηση. Το βάδισμα των γυναικών αυτών και η γενική στάση του σώματός τους μοιάζει πολύ με αυτή της εγκύου.

Κατά την γυναικολογική εξέταση η μήτρα έχει φυσιολογικό μέγεθος και οι σχετικές δοκιμασίες της κύησης είναι αρνητικές. Τις περισσότερες φορές όμως η ασθενής αποφεύγει την ιατρική εξέταση.

Αντιμετώπιση

Με τη διαπίστωση της κατάστασης αυτής και την ανακοίνωσή της από το ιατρό προς την ασθενή, διαλύεται η πλάνη και όλα τα σημεία της υποτιθέμενης κύησης υποχωρούν. Το πρόβλημα αυτό χρειάζεται συνήθως ψυχιατρική αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση