αποφευγει την οπτικη επαφη | ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ | αγγειακη δυσπλασια παχεος εντερου

Ψευδοκύηση


Άλλες ονομασίες

Κατά φαντασίαν κύηση, ανεμογκάστρι.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η Ψευδοκύηση είναι ένα "φυσιολογικό" σύνδρομο, κατά το οποίο παρουσιάζονται κλινικά συμπτώματα εγκυμοσύνης, σε μη έγκυες σκύλες.

Παθογένεια

Η ψευδοκύηση εμφανίζεται 2 με 3 μήνες μετά τον οίστρο του θηλυκού σκύλου. Σπανιότερα μπορεί να συμβεί 3 ή 4 ημέρες μετά από ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση), όπως επίσης μετά από χορήγηση προγεσταγόνων.

Πιθανή εξήγηση

Είναι πιθανό η συμπεριφορά αυτή της σκύλας, να είναι απότοκος της συμπεριφοράς που είχε ως αγελαίο ζώο, που της επέβαλε την ανατροφή των ορφανών κουταβιών της αγέλης.

Πρόληψη

Το μόνο μέτρο που μπορεί να υπάρξει για την πρόληψη της ψευδοκύησης, είναι η ωοθηκυστερεκτομή. Πολλά ζώα σταματούν να εκδηλώνουν ψευδοκύηση μετά το 3ο έτος της ζωής τους.

Κλινική εικόνα

Το ζώο έχει τα κλασσικά συμπτώματα του τοκετού (σχηματίζει φωληά, κάνει ωδίνες). Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται ανάπτυξη μαστικών αδένων και παραγωγή ορώδους εκκρίματος και γάλακτος. Πολλές φορές συνυπάρχει ανορεξία, μυικός τρόμος, αδυναμία απομάκρυνσης από το σπίτι, υιοθεσία αντικειμένων.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από τα συμπτώματα και το ιστορικό (οίστρος πριν από 2-3 μήνες), ή χορήγηση προγεσταγόνων.

Αντιμετώπιση

Συνήθως δεν εφαρμόζεται θεραπευτική αγωγή στη ψευδοκύηση, διότι τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα μετά από 15 περίπου ημέρες. Μπορεί να χορηγηθούν ηρεμιστικά φάρμακα (ακετυλοπρομαζίνη, βαρβιτουρικά), εάν τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι έντονα.
Για την αναστολή της γαλακτοπαραγωγής χρησιμοποιούνται η τεστοστερόνη, η βρωμοκρυπτίνη (προκαλεί εύκολα εμέτους), και με περισσότερη επιτυχία η καβεργολίνη. Εάν συνυπάρχει μαστίτιδα, χορηγείται η κατάλληλη αγωγή.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.