μικροβιο στα πνευμονια | συριγγιο | καπελα για τον ηλιο | ευκολη διαιτα για φοιτητεσ

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Διάστρεμμα είναι η κάκωση των μαλακών μορίων μιας άρθρωσης κατά την οποία ένας συνήθως από τους συνδέσμους της και η παρακείμενη περιοχή του θυλακίου διατείνονται βίαια ή παθαίνουν μερική ρήξη χωρίς όμως να παρεκτοπίζονται οι αρθρικές επιφάνειες. Αυτό συμβαίνει όταν η άρθρωση αναγκαστεί βίαια σε μια παθολογική θέση, δηλαδή κινηθεί προς ανώμαλη γι’ αυτή κατεύθυνση ή βρεθεί σε μία θέση πέρα από εκείνη που φυσιολογικά γίνονται στην άρθρωση αυτή.

Ταξινόμηση

Το διάστρεμμα χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ (1ου βαθμού) όταν γίνεται απλή μόνο διάταση του συνδέσμου και του θυλάκου, μέτριας βαρύτητας (2ου βαθμού) όταν υπάρχει μερική ρήξη και βαρύ (3ου βαθμού) όταν η ρήξη είναι πλήρης.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία είναι ανάλογα με τη βαρύτητα της κάκωσης. Ετσι, εκτός από τον πόνο που εντοπίζεται στη πλευρά της άρθρωσης που έπαθε τη διάταση, υπάρχει ευαισθησία στο ίδιο μέρος, οίδημα, εκχύμωση και περιορισμός των κινήσεων ιδίως αυτών που διατείνουν τα τραυματισμένα μαλακά μόρια.

Θεραπεία

Πάντα πρέπει να γίνεται ακτινολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό κατάγματος. Σε 1ου βαθμού διαστρέμματα αρκεί η εφαρμογή ελαστικού επιδέσμου και ο περιορισμός της βάδισης για 1 – 2 εβδομάδες.

Στα 2ου βαθμού χρειάζεται ανάρροπη θέση του μέλους, ψυχρά επιθέματα, εφαρμογή γύψινου επιδέσμου και περιορισμός της βάδισης για τρεις εβδομάδες.

Στα βαριά διαστρέμματα εφόσον έχει διαπιστωθεί πλήρης ρήξη του συνδέσμου της άρθρωσης, μπορεί να αποφασισθεί και εγχειρητική αποκατάσταση του συνδέσμου εάν συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα της άρθρωσης, και ακολουθεί ακινητοποίηση με γύψινο επίδεσμο για 3-6 εβδομάδες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.