χουρμας | χολικη κιρρωση | καθιζηση αιματος φυσιολογικες τιμες | προκαρδιο αλγος

Γιατί δημιουργεί κινδύνους η κατάχρηση αντιβιοτικών;


Τα αντιβιοτικά είναι από τα ισχυρότερα όπλα της ιατρικής σήμερα και κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Τα αντιβιοτικά, όμως, πρέπει να χορηγούνται όταν υπάρχει σαφής ένδειξη για μικροβιακή λοίμωξη. Όταν δηλαδή το αίτιο του πυρετού και των άλλων συμπτωμάτων αποδίδεται σε μικρόβιο. Όταν χορηγούνται αντιβιοτικά σε κοινές ιογενείς λοιμώξεις (αυτές που προκαλούνται από ιούς και όχι μικρόβια), όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

Είναι λάθος να πιστεύουμε οτι τα μικρόβια είναι κάτι ξένο με τον οργανισμό μας. Σε πολλά σημεία του σώματος, όπως το έντερο, το στόμα, ο κόλπος της γυναίκας υπάρχουν φυσιολογικά μεγάλοι αριθμοί μικροβίων με τα οποία συμβιώνουμε. Μάλιστα επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, πχ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Ο οργανισμός μας βρίσκεται σε μια κατάσταση δυναμικής και αρμονικής ισορροπίας με τα μικρόβια αυτά. Η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών (και ειδικά αυτών που λέγονται ευρέως φάσματος) κατ΄ επανάληψη, έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική εξόντωση πολλών μικροβίων που επιτελούν ένα συγκεκριμένο προορισμό. Έτσι δίνουν την ευκαιρία σε μικρόβια που δεν επηρρεάζονται από το αντιβιοτικό να πολλαπλασιαστούν, αφού έτσι βρίσκουν χώρο και τροφή... Αυτά τα στελέχη βρίσκονταν σε μικρούς αριθμούς και έτσι ήταν ακίνδυνα. Τώρα όμως βρίσκουν τρόπο να πολλαπλασιαστούν. Έτσι δημιουργείται ενα ανθεκτικό στέλεχος μικροβίων.

Δείτε ακόμα: Πώς διακρίνουμε μια ιογενή λοίμωξη από μια μικροβιακή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.