Τα τραύματα της Σωτηρίας

Αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Εκκλησίας. Σήμερα μάλιστα, που οι πάσης φύσεως ερευνητές, προσπαθούν να αναπαραστήσουν τη μορφή του Ιησού χρησιμοποιώντας κάθε δυνατή τεχνολογία και καταλήγοντας σε αμφισβητούμενα αποτελέσματα, η ύπαρξη της Ιεράς Σινδόνης εξακολουθεί και εξάπτει τη φαντασία.

Πρόκειται για το άσπρο, λινό σεντόνι, στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία τύλιξε το Θείο Σώμα και στο οποίο πιστεύεται ότι αποτυπώθηκαν τα χαρακτηριστικά και η μορφή του Ιησού, όπως επίσης και τα τραύματα τα οποία υπήρχαν στο σώμα του Θεανθρώπου.

Ισως περάσει πολύς καιρός για να αποκαλυφθεί πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα. Η Ιερά Σινδόνη είναι ένα από τα επτασφράγιστα μυστικά που φυλάει η καθολική εκκλησία. Ωστόσο, μέσα στη θωρακισμένη προθήκη στο Τορίνο, αυτό το ύφασμα μήκους 4,36 μέτρων και πλάτους 1,09 μ, μας αποκαλύπτει όλη την πορεία του Θείου Πάθους.

Ακόμη και αυτοί που δεν πιστεύουν στην αλήθειά της, δεν μπορούν, παρά να αναγνωρίσουν τη συμφωνία των “αποκαλύψεων” της Σινδόνης και των καταγραφών του Ευαγγελίου.

Ο Χριστός στην Ιερά Σινδόνη, είναι ένας άνδρας με 1,81 ύψος, βάρους 80 περίπου κιλών και ανήκε στην ομάδα αίματος ΑΒ. Υπέφερε τρομερά μαρτύρια πριν οδηγηθεί στον Σταυρό.

Τα ίχνη του μαρτυρίου, όπως φαίνονται στην Σινδόνη, φανερώνουν την ύπαρξη πληγών από το μαστίγωμα με το φραγγέλιο από δύο Ρωμαίους στρατιώτες.

Ο Χριστός δεν φορούσε ακριβώς ακάνθινο στεφάνι, αλλά πιο σωστά ακάνθινο “κράνος”, όπως φαίνεται από τις πληγές στο κεφάλι.

Τα καρφιά δεν διαπέρασαν την παλάμη, αλλά τον καρπό, ώστε να μπορούν να συγκρατήσουν το βάρος του σώματός Του.

Φαίνεται η πληγή στο θώρακα από τη λόγχη και το αίμα από την πληγή. Ο “τύπος των ήλων” φαίνεται και στα πόδια του Χριστού, από τα οποία μόνο το ένα αιμορραγούσε.

Τέλος, ο Χριστός στο δρόμο για το Γολγοθά, κρατούσε στη ράχη του μόνο το οριζόντιο δοκάρι του σταυρού, όπως φαίνεται από το σημάδι στη Σινδόνη.

Η Ιερά Σινδόνη τις μέρες αυτές δίνει, έστω και συμβολικά, μια συγκινητική εικόνα των Παθών και μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στο Θείο Δράμα.

Διαβάστε επίσης