ανττιβηχηκα | κονδυλωματα στην εγκυμοσυνη | θεραπεία για μύκητες σκυλου | ponos meta tin exagogi

Περισφιγμένη βουβωνοκήλη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

- Περισφιγμένη βουβωνοκήλη είναι αυτή που το περιεχόμενό της δεν ανατάσσεται εύκολα στην κοιλιά.
- Στραγγαλισμός: Το περιεχόμενο της κήλης είναι ισχυρά περισφιγμένο, ώστε να απειλείται ή να έχει ήδη καταστραφεί η αιμάτωσή του.

Παθοφυσιολογία

Το έντερο που διέρχεται (προπίπτει) από το έσω βουβωνικό στόμιο δια του βουβωνικού πόρου και του έξω βουβωνικού στομίου, πιέζεται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πρωτίστως η φλεβική και λεμφική αποχέτευση. Το έντερο γίνεται οιδηματώδες κι αρχίζει να πιέζει το βουβωνικό κανάλι, άρα και να πιέζεται όλο και περισσότερο μέχρις ότου να παρεμποδιστεί η αρτηριακή παροχή. Ισχαιμικές αλλοιώσεις παρουσιάζονται στο τοίχωμα του εντέρου, που καταλήγουν σε γάγγραινα και διάτρηση του εντέρου.

Στα αγοράκια κινδυνεύει ο όρχις από ισχαιμία, λόγω της πίεσης στα σπερματικά αγγεία, που κι αυτά διέρχονται από το βουβωνικό κανάλι.

Στα κοριτσάκια υπάρχει ο φόβος στραγγαλισμού της ωοθήκης αν βρίσκεται εντός της κήλης.

Συχνότητα

Τα 2/3 των περισφίξεων συμβαίνουν τον πρώτο χρόνο ζωής. Το 30% είναι μικρότερα των 2-3 μηνών. Τα πρόωρα έχουν μικρότερη πιθανότητα περίσφιξης από ότι τα τελειόμηνα γιατί έχουν εντατική παρακολούθηση στη Μονάδα των Νεογνών και γιατί το έσω βουβωνικό στομιο είναι αρκετά διευρυσμένο.

Κλινική εικόνα

Αρχικά το βρέφος είναι ανήσυχο και δείχνει να πονά στην κοιλιά και τη βουβωνική χώρα. Μπορεί να κάνει εμετο, ενώ στη βουβωνική χώρα εμφανίζεται μάζα που μπορεί να φτάνει ως το όσχεο και είναι υπό τάση, επώδυνη, δεν αυξομειώνεται και είναι καλά περιγεγραμμένη.

Οσο προχωρά η ώρα, το βρέφος κλαίει και πονά περισσότερο, αρχίζουν έμετοι χολώδεις ή κοπρανώδεις κι εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα. Η μάζα στη βουβωνική χώρα γίνεται σκληρή με ερυθρότητα του υπερκείμενου δέρματος. Τέλος μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός.

Ο όρχις μπορεί να είναι φυσιολογικός ή σε παρατεταμένη περίσφιξη να είναι σκληρός και οιδηματώδης λόγω της πίεσης των σπερματικών αγγείων και την παρεμπόδιση της φλεβικής και λεμφικής αποχέτευσης.

Διάγνωση

Θα βασιστεί στην κλινική εικόνα και την ψηλάφηση. Αν κάνουμε α/α κοιλίας θα πάρουμε την εικόνα της εντερικής απόφραξης. Η α/α θα δείξει ακόμα και αέρα στο όσχεο (λόγω της ύπαρξης εντερικών ελίκων).

Αντιμετώπιση

- Ανάταξη (80%)
Αρχικά μία περισφιγμένη κήλη χωρίς ενδείξεις στραγγαλισμού σε ένα κλινικά σταθερό παιδί, αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Γίνεται ανάταξη της βουβωνοκήλης με ήπιους χειρισμούς και υπό αναλγησία για να χαλαρώσει το παιδί. Αν η ανάταξη είναι επιτυχής, το παιδί χειρουργείται 1-2 ημέρες μετά για να αποδράμει το οίδημα των ιστών και να μειωθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών.

- Εγχείρηση
Αν δεν είναι εφικτή η ανάταξη, είτε αυτόματα είτε με χειρισμούς, το παιδί οδηγείται στο χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, αν υπάρχει φόβος ισχαιμίας του εντέρου, αυτό ελέγχεται με προσοχή δια του σάκκου της κήλης και λαμβάνονται αποφάσεις για την εξέλιξη της εγχείρησης ανάλογα με τα ευρήματα.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές

1. Οίδημα οσχέου (αιμάτωμα)
2. Ιατρογενής κρυψαρχία (αν ο χειρουργός δεν επανατοποθετήσει τον όρχη στο όσχεο)
3. Θνητότητα (λόγω στραγγαλισμού εντέρου)
4. Κάκωση εντέρου
5. Ατροφία όρχη
6. Κάκωση σπερματικού πόρου
7. Υποτροπή βουβωνοκήλης

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.