Κάντε τις γιορτές σας ομορφότερες

Κάντε τις γιορτές σας ομορφότερεςΠολλές φορές στην προσπάθειά μας να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις γιορτές μας, χανόμαστε σε μια ατέλειωτη σειρά λεπτομερειών, με αποτέλεσμα όταν αυτές τελειώνουν, να νοιώθουμε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. Στον αγώνα μας για τελειότητα χάνουμε το πραγματικό νόημα των γιορτών, που δεν είναι άλλο από το να απολαύσουμε το ιδιαίτερο χρώμα αυτών των ημερών μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας. Το να απλοποιήσουμε λοιπόν όλες αυτές τις προετοιμασίες, θα έχει σαν αποτέλεσμα, λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και για διασκέδαση. Αν αυτό σας φαίνετε κάπως δύσκολο ακολουθείστε τις συμβουλές μας και θα δείτε ότι είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε.

-Βρείτε διάφορα πράγματα που σας αρέσουν τις γιορτινές ημέρες, όπως τα όμορφα γλυκά, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, ο κορμός, τα κέικ, οι απρογραμμάτιστες βόλτες με το αυτοκίνητο χωρίς προορισμό, που γίνονται μόνο και μόνο για να απολαύσει κανείς τα λαμπιόνια και το στολισμό στα δέντρα και στα καταστήματα, ή η θαλπωρή του σπιτιού, η ξεκούραση μπροστά στο αναμμένο τζάκι, με τα φώτα σβηστά και αναμμένα μόνο τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα κάλαντα να αντηχούν παντού.

-Αποφύγετε διάφορα πράγματα που δεν σας αρέσουν, όπως να κάθεστε σε τεράστιες ουρές για να ψωνίσετε, ή να επιστρέφετε δώρα που δεν σας κάνουν ή δεν σας αρέσουν, ή να ζυγίζετε 5 κιλά περισσότερο στις 10 Ιανουαρίου, νοιώθοντας ένα αφόρητο αίσθημα κορεσμού από το μεγάλο φαγοπότι των εορτών.

-Μην διαβάζετε τα περιοδικά που σας λένε 50 τρόπους για να στολίσετε το σπίτι σας και τα γλυκά σας ή για να κατασκευάσετε μόνοι σας στολίδια που θα διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γενικά αποφεύγετε ιστορίες που έχουν για τίτλο τους τις λέξεις ‘εύκολα’, ‘απλά’ και ‘γρήγορα’.

-Μην παρασέρνεστε από διαφημίσεις που θα σας δελεάσουν να ξοδέψετε πολύ περισσότερα χρήματα, από ότι υπολογίσατε. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, προέκυψε ότι περίπου το 44% των Αμερικανών, θεωρούν ότι ξοδεύουν πολλά χρήματα κατά την περίοδο των γιορτών.

-Συζητήστε με τους φίλους και συγγενείς σας σχετικά με την απόφασή σας να απλοποιήσετε τη γιορτή των Χριστουγέννων και μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα, όταν ενδεχομένως διαπιστώσετε ότι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, το κέικ και τα τσουρέκια, που με τόσο κόπο και αγωνία φτιάχνατε κάθε χρόνο, δεν άρεσαν σε κανένα και είναι όλοι ανακουφισμένοι που, χάρη στην απόφασή σας να μη τα φτιάξετε εφέτος, δε θα αναγκαστούν να τα ξαναφάνε.

– Αποβάλλετε τις ενοχές και το άγχος σας σχετικά με τις προσδοκίες των άλλων για τις γιορτές και μην επιθυμείτε την τελειότητα.

– Μη διαθέτετε το σπίτι σας ως ‘οικογενειακό πανδοχείο’. Οι μόνοι που τελικά δε θα χαρείτε τις διακοπές θα είστε εσείς και η οικογένειά σας με τη στενή έννοια του όρου, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ξεκουραστείτε, όταν θα πρέπει όλη την ώρα να μαγειρεύετε, να πλένετε και να έχετε διαθέσιμα σεντόνια, πετσέτες και κουβέρτες, που θα πρέπει μετά να πλύνετε και να σιδερώσετε.

-Διαλέξτε ένα οικογενειακό εστιατόριο για να γιορτάσετε με την οικογένειά σας. Είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσετε και να ευχαριστηθείτε το εορταστικό τραπέζι μαζί με τους καλεσμένους σας, όταν θα πρέπει να φροντίσετε να είναι τα φαγητά έτοιμα στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να τοποθετηθούν ζεστά στο τραπέζι, ή όταν θα πρέπει να προσέχετε τα παιδιά των καλεσμένων και τα δικά σας, ή όταν θα πρέπει στο τέλος να μαζέψετε τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα και να καθαρίσετε το σπίτι. Εάν βαρεθήκατε κάθε χρόνο να κάνετε τραπέζι σε φίλους και συγγενείς, κάνετε ένα κατάλογο με τα εστιατόρια ή ταβέρνες και επιλέξτε ένα από αυτά για να γιορτάσετε έξω με την οικογένειά σας.

-Σταματήστε να στέλνετε κάρτες για ένα χρόνο και δείτε πως νοιώθετε. Εάν θα σας λείψει αυτή η συνήθεια, επαναλάβετε αυτή την πρακτική τον επόμενο χρόνο, κάνοντας μία πιο μικρή λίστα αποδεκτών ή στέλνοντας κάρτες στους μισούς φίλους σας το χρόνο αυτό και στους άλλους μισούς τον επόμενο.

-Μειώστε τα δώρα των παιδιών. Τα παιδιά δεν έχουν έλθει στον κόσμο περιμένοντας δύο ντουζίνες από όμορφα τυλιγμένα δώρα. Αυτές τις απαιτήσεις τις δημιουργούμε εμείς με το να παρέχουμε διαρκώς ολοένα και περισσότερα. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αρκετά, ενώ πολύ συχνά είναι υπερβολικά πολλά. Περιορίστε τον αριθμό των δώρων και μάθετε να είστε πιο επιλεκτικοί, δίνοντας λιγότερα, γιατί με αυτό το τρόπο κάθε δώρο αποκτά για το παιδί μεγαλύτερη αξία και ιδιαίτερη σημασία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση