Οδοντίατρος: ποιός τον φοβάται;

Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι από μας δεν θεωρούν την επίσκεψη στον Οδοντίατρο μια ευχάριστη υπόθεση. Η σκέψη του τροχού μέσα στο στόμα μας, η ένεση, η βεβαιότητα ότι θα πονέσουμε, αρκούν για να μας τρομοκρατήσουν και να μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: επισκεπτόμαστε τον Οδοντίατρο όταν δεν αντέχουμε πια τον πόνο ή όταν η εμφάνιση του στόματος μας γίνεται αποκρουστική ακόμα και σε μας τους ίδιους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αν ξεπεράσουμε τους φόβους μας και προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα λογικά θα αντιληφθούμε ότι αν πηγαίναμε στον Οδοντίατρο μια φορά το χρόνο ακόμα και αν νοιώθαμε ότι δεν έχουμε τίποτα, όλοι θα περνούσαμε καλύτερα. Κανένα δόντι δεν χαλάει σε μια βδομάδα και η πέτρα δεν καταστρέφει τα ούλα σ΄ ένα μήνα.

Η τερηδόνα ξεκινά σαν μια τρυπούλα το σφράγισμα της οποίας είναι υπόθεση ενός τετάρτου. Η πέτρα δε που συσσωρεύεται στα δόντια σ΄ ένα χρόνο είναι ελάχιστη από τη στιγμή που τηρούμε στοιχειωδώς τους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Ποτέ δεν είναι αργά…

Καλά όλα αυτά θα πει κάποιος, αλλά εμένα τα δόντια μου είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι θα υποφέρω. Και αυτή η σκέψη είναι όμως λάθος. Κανείς Οδοντίατρος δεν θα «επιτεθεί» στο στόμα σας χωρίς τη συναίνεση σας.

Το μόνο που χρειάζεται εκ μέρους σας είναι λίγη υπομονή. Μαζί με τον Οδοντίατρο θα συζητήσετε τα προβλήματα που έχετε θα βρείτε τις λύσεις που ταιριάζουν στην περίπτωση σας και θα προχωρήσετε με τον ρυθμό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

Η Οδοντιατρική σήμερα προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάλογα με την περίπτωση και σίγουρα ανώδυνες. Είναι προφανές ότι με το να αναβάλλετε την επίσκεψη σας, απλά δυσκολεύετε τα πράγματα.

Ανώδυνα;

Ναι, ανώδυνα. Τα σύγχρονα τοπικά αναισθητικά προσφέρουν μια μεγάλη σε βάθος και σε διάρκεια αναισθησία , κατά την διάρκεια της οποίας ο Οδοντίατρος μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς εσείς να υποφέρετε.

Ας αναφέρουμε επίσης ότι δεν προξενούν αλλεργίες και είναι εντελώς ακίνδυνα για την υγεία σας. Η ένεση φυσικά δεν πονάει και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πιάσει η αναισθησία.

Δεν είναι μόνο το χαμόγελο

Με το να αναβάλλετε συνεχώς την επίσκεψη σας στον Οδοντίατρο δεν χάνετε απλώς το όμορφο χαμόγελο σας. Η συσσώρευση της πλάκας στα δόντια καταστρέφει σιγά-σιγά το οστό που τα στηρίζει με αποτέλεσμα να αρχίζουν να παρουσιάζουν κινητικότητα που με την πάροδο του χρόνου αυξάνει δραματικά, η μάσηση γίνεται προβληματική και η χρησιμοποίηση των δοντιών αυτών ως στηριγμάτων σε προσθετικές εργασίες ανέφικτη.

Σπασμένα η μισοκατεστραμένα μπορεί να προκαλέσουν επώδυνα αποστήματα σε ανύποπτο χρόνο και γενικά αποτελούν εστίες μόλυνσης. Δόντια που λείπουν και δεν αναπληρώνονται με προσθετικές εργασίες προκαλούν συγκλησιακές ανωμαλίες με άμεση συνέπεια λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Δυστυχώς όλα αυτά συνήθως παρουσιάζονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ισως θα περιμένατε γι’ αυτό καλό είναι να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας.

Συμπέρασμα

Η επίσκεψη στον Οδοντίατρο δεν είναι ίσως ότι καλύτερο θα μπορούσατε να κάνετε ένα απόγευμα αλλά σίγουρα δεν είναι μια βόλτα με το τραινάκι του τρόμου. Χαλαρώστε, δείξτε λίγο υπομονή και θα δείτε ότι χάνετε τον ύπνο σας άδικα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση