Η σκληρή πρωινή προπόνηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού

Οι επαγγελματίες αθλητές, που προπονούνται σκληρά τις πρωινές ώρες είναι περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, συγκριτικά με τους ασκούμενους που γυμνάζονται το απόγευμα. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρούνελ, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Η έντονη άσκηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στα βακτήρια και στους ιούς, καθιστώντας τον οργανισμό ευπαθή σε λοιμώξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα επίπεδα των χημικών ουσιών που εκκρίνει ο οργανισμός διαφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί παρουσιάζεται αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα και μείωση της ορμόνης ΙgA, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην περίπτωση μάλιστα που ο ασκούμενος προπονείται κάτω από αντίξοες συνθήκες ή κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού, τότε η υγεία του επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Εντούτοις οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η άσκηση, μέτριας έντασης, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση