αντισωμα s ηπατιτιδας β θετικο | απονευρωση δοντιου | οξι αν ακουμπιςης τι γηνεται

Η κατάθλιψη επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού των ηλικιωμένωνΑπό κάποια μορφή χρόνιας κατάθλιψης πάσχει για κάποια περίοδο της ζωής του σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 15 –57% των ηλικιωμένων, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού τους να αντιμετωπίζει διάφορες ασθένειες, όπως λοιμώξεις ή τον καρκίνο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής John Hopkins, ακόμα και μία χρόνια υποκλινική μορφή κατάθλιψης, έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση της λειτουργικότητας των Τ λεμφοκυττάρων, ενώ όσο πιο ηλικιωμένος ήταν ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση της άμυνας του.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Abnormal Psychology, συμμετείχαν 78 ηλικιωμένοι (εκ των οποίων οι 26 έπασχαν από χρόνια κατάθλιψη), στους οποίους μελετήθηκε η ικανότητα του οργανισμού τους να παράγει ικανό αριθμό λευκοκυττάρων προκειμένου να αντιμετωπίζει λοιμογόνους παράγοντες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, την κυριότερη αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό δεν την είχε η βαρύτητα της κατάθλιψης από την οποία έπασχε κάποιος, όσο το χρονικό διάστημα για το οποίο την αντιμετώπιζε.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η κατάθλιψη μπορεί να επιταχύνει την εξασθένιση του ανοσοποιητικού, η οποία έτσι και αλλιώς επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας, προκαλώντας αλλαγές στην ικανότητα ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού, απορύθμιση του μηχανισμού των κυτοσινών που εμπλέκονται στον μηχανισμό της φλεγμονής, αλλά και των ενδοκρινικών λειτουργιών.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν αναγκαία συνεπώς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ακόμα και των πιο ελαφρών μορφών κατάθλιψης, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή υγεία των ηλικιωμένων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.