εγκλωβισμενα αερια στο εντερο | ελκος μυτης | θαλασσαιμια α | Τι ειναι η ατυπη πνευμονια

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αποτελεί το 2-4% των όγκων του πεπτικού συστήματος. Συσχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη χολολίθων, αφού το 90% των ασθενών έχει χολολιθίαση, αλλά και με την ύπαρξη πολυπόδων της χοληδόχου κύστεως.

Συμπτώματα

Μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα και τα σημεία της χολολιθίασης και της οξείας χολοκυστίτιδας. Οι μισοί ασθενείς παρουσιάζουν ίκτερο και τα 2/3 των συμπτωματικών έχουν ψηλαφητή μάζα.

Διάγνωση

Επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία.

Αντιμετώπιση

Οι ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα, που διαπιστώθηκε τυχαία μετά από χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση, είναι και αυτοί που έχουν την καλύτερη πρόγνωση και τη μακρότερη επιβίωση. Σε περιπτώσεις που όγκος είναι σε επαφή με το ήπαρ, πρέπει να γίνεται και δεύτερη ριζική εγχείρηση, που να περιλαμβάνει περιοχική ηπατεκτομή και λεμφανεδικό καθαρισμό.

Οταν υπάρχουν μεταστάσεις, αυτές αφορούν στα 2/3 των περιπτώσεων το ήπαρ και σε ποσοστό 50% τους λεμφαδένες της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.