Οσπρια και δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο από καρδιοπάθειες

Η κατανάλωση οσπρίων και αδρά επεξεργασμένων δημητριακών (που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες), έχουν σημαντικά οφέλη στους καρδιοπαθείς, σύμφωνα με έρευνα Κορεατών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα δημητριακά που έχουν υποστεί επεξεργασία σε σημαντικό βαθμό, περιέχουν λιγότερες διαιτητικές (φυτικές) ίνες, καθώς και λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα σε σχέση με τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 76 καρδιοπαθείς άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε ένα διαιτολόγιο, με ένα ειδικό σκεύασμα (από δημητριακά και όσπρια) σε σκόνη, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, και η άλλη ομάδα το συνηθισμένο διαιτολόγιο με αποφλοιωμένο ρύζι.

Κάνοντας αναλύσεις αίματος για γλυκόζη, ινσουλίνη, ομοκυστεΐνη και βιταμίνη Ε, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν το γεύμα που ήταν πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης κατά 24%, ινσουλίνης κατά 14%, ενώ οι βιοχημικοί δείκτες για την οξείδωση των λιπιδίων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες μειώθηκαν κατά 28%. Αντίθετα τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών ήταν αυξημένα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση