WHO: Το παθητικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο

WHO: Το παθητικό κάπνισμα είναι καρκινογόνοΤο παθητικό κάπνισμα χαρακτηρίσθηκε και επίσημα καρκινογόνο από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς, ακόμη και τα τυπικά επίπεδα παθητικής έκθεσης στον καπνό φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μορφές καρκίνου σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η ομάδα εργασίας των 29 εμπειρογνωμόνων από 12 χώρες που συγκλήθηκε από την IARC, η οποία έχει την έδρα της στη Λυών της Γαλλίας, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από την μελέτη όλων των σημαντικών δημοσιευμένων στοιχείων σχετικά με το κάπνισμα και τον καρκίνο. Επιπλέον η ομάδα βρήκε στοιχεία ότι οι κίνδυνοι για καρκίνο από το ενεργό κάπνισμα είναι υψηλότεροι απ’ ό,τι πιστευόταν ως τώρα.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων πρόσθεσε και άλλες μορφές καρκίνου στον ήδη μακρύ κατάλογο των καρκίνων που προκαλούνται από τον καπνό. Ανάμεσά τους, ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες παγκοσμίως μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του ήπατος, του τραχήλου της μήτρας, των νεφρών κ.α.

Επιπλέον συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα καρκίνων που οφείλονται στο κάπνισμα μεταξύ των γυναικών, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, επισημαίνει η IARC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία των καρκίνων που μπορούν να αποφευχθούν, επαναλαμβάνουν για μία ακόμα φορά οι εμπειρογνώμονες.

Οι μισοί από τους καπνιστές υποκύπτουν εξαιτίας κάποιας νόσου που προκαλείται από τον καπνό. Οι μισοί από τους θανάτους αυτούς επέρχονται στις ηλικίες μεταξύ 35 και 69 ετών.

Αν και είναι καλύτερο να μην αρχίσει κανείς να καπνίζει ποτέ, η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων από τον καρκίνο μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες θα προέλθει από τη μείωση του κινδύνου για τους καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΠΟΥ.

Το μεγαλύτερο μέρος των νοσηρών επιδράσεων αποφεύγονται αν σταματήσει κανείς να καπνίζει στα τριάντα του, αλλά επιτυγχάνεται μείωση του κινδύνου ακόμη κι αν κόψει το κάπνισμα αργότερα, προσθέτει η IARC.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση