Ελεγχος για χοληστερόλη από τα 35

Ελεγχος για χοληστερόλη από τα 35Ο πρώτος προληπτικός έλεγχος για καρδιοπάθειες θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, εκτός αν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, οπότε ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα. Επιπλέον στην ηλικία των 18 ετών θα πρέπει να γίνεται ο πρώτος έλεγχος για την αρτηριακή πίεση. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει από τις 20 έως 22 Ιουνίου το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής (Ε.Κ.Κ.Κ.), με το οποίο εγκαινιάζεται και η συνεργασία του με την Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου, το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς & Πνεύμονα (NHLI) της Αγγλίας και τα νοσοκομεία Royal Brompton και Harefield του Λονδίνου.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Κ., Καθηγητής Θεραπευτικής κ. Σπυρίδων Μουλόπουλος, επεσήμανε ότι το συνέδριο γίνεται σε μια εποχή κατά την οποία συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην Καρδιολογία, μια ταχύτερη από ποτέ μεταβολή των διαγνωστικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων μας, με νέα μηχανήματα, νέα φάρμακα και νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Το Συνέδριο αποτελεί πραγματική επανάσταση για τη χώρα μας, καθώς παρουσιάζει δύο πρωτοτυπίες:

Α) η ομάδα των ’γγλων επιστημόνων θα παραθέσει σεμινάριο, με θέμα Καρδιακή Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου – Μεταμοσχεύσεις, για όλους τους Έλληνες γιατρούς που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, και

Β) θα παρουσιαστούν ζωντανά, μέσω συστημάτων τηλεϊατρικής, επεμβάσεις διόρθωσης συγγενών καρδιοπαθειών, ανάταξης κολπικής μαρμαρυγής και ανοιχτής καρδιάς από το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία› και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν όλες οι νέες δυνατότητες απεικόνισης και λεπτομερούς μελέτης των αθηροσκληρωτικών βλαβών στα τοιχώματα των στεφανιαίων αγγείων.

Πρόκειται για απεικονιστικές τεχνικές υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν τον τομογράφο πολλαπλών ανιχνευτών, το μαγνητικό τομογράφος υψηλής ευκρίνειας και τον ενδοαγγειακό υπερηχογράφο.

Οπως τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου, η κοσμογονία που συντελείται διεθνώς σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιοπαθειών πρέπει να έλθει και στην Ελλάδα, όπου τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν και παραμένουν πρώτα σε θανάτους.

Κάθε χρόνο χιλιάδες συμπατριώτες μας χάνουν τη ζωή τους – ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες – λόγω καρδιοπαθειών και η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στα κράτη αυτά που πληρώνουν βαρύ τίμημα στη συγκεκριμένη κατηγορία παθήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγμένες χώρες της Δύσης οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για το 50% των θανάτων. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις καρδιοπάθειες έχει μειώσει κατά 25% τους θανάτους που οφείλονται σε αυτές την τελευταία δεκαετία!

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, Καθηγητής Θεραπευτικής κ. Σπυρίδων Μουλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Καθηγητής Καρδιολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Λουρίδας, ο Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Γενικός Γραμματέας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης και η Υπεύθυνη του Υπολιπιδαιμικού Ιατρείου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Γενοβέφα Κολοβού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση