Νέα απειλή για την παγκόσμια κτηνοτροφία

Μία νέα θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων μπορεί να εξαπλωθεί από την Ευρώπη ακόμα και μέχρι την Ασία και τη Λατινική Αμερική και όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις εισαγωγές τους, δήλωσε ο κ. Πίτερ Ρέντερ, υπεύθυνος στον οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ιογενείς ασθένειες.

Οπως εξήγησε ο κ. Ρέντερ, η ασθένεια αυτή η οποία είναι γνωστή ως σύνδρομο PMW και στην καλύτερη περίπτωση αποδυναμώνει τα ζώα και στη χειρότερη τα σκοτώνει, μπορεί να εξαπλωθεί σε περιοχές όπου εκτρέφονται με εντατικούς ρυθμούς χοίροι, όπως η Απω Ανατολή και η Λατινικη Αμερική .

“Οι χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις εισαγωγές χοίρων από οποιαδήποτε πηγή και θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά υγείας”, διευκρίνισε ο Ρέντερ.

Το σύνδρομο αυτό έχει ήδη εξαπλωθεί στο 40% των βρετανικών κοπαδιών χοίρων και όπως αναφέρουν οι ειδικοί εκατοντάδες χιλιάδες ζώα είτε θα πεθάνουν από την ασθένεια ή θα σφαγιαστούν για προληπτικούς λόγους, δίνοντας το “τελειωτικό χτύπημα” στους κτηνοτρόφους της χώρας που δεν έχουν ακόμα συνέλθει από την επιζωοτία του αφθώδους πυρετού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση