Το πολύ χαμηλό βάρος στις γυναίκες σχετίζεται με υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με την καθηγήτρια στη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δρ. Rose Frisch και συγγραφέα του βιβλίου “Female Fertility and the Body-Fat Connection”.

Ακόμη και οι γυναίκες που είναι ελαφρώς λιποβαρείς, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το ιδανικό -κατά τα δικά τους πρότυπα- βάρος, έχουν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας.

Χρησιμοποιώντας το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σαν αδρό δείκτη για τον προσδιορισμό του φυσιολογικού ή χαμηλού σωματικού βάρους, η Δρ. Frisch προσπάθησε να προσδιορίσει την τιμή του σωματικού βάρους, που σε σχέση με το ύψος και την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.

Πολλές γυναίκες ακολουθούν δίαιτες με πολύ χαμηλά λιπαρά, επιλέγοντας τροφές όπως άπαχο γιαούρτι, μαρούλι, ζυμαρικά και άφθονα αναψυκτικά light.

Οταν οι γυναίκες δε λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια (θερμίδες), για να καλύψουν τις ανάγκες του βασικού μεταβολισμού, παρουσιάζονται και προβλήματα στην παραγωγή ορμονών, ενώ το ποσοστό σωματικού λίπους ολοένα και μειώνεται, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις αποθήκες του λίπους για παραγωγή ενέργειας.

Οταν ο ΔΜΣ πέφτει κάτω από το 18,5, που αποτελεί και το οριακό σημείο για να χαρακτηριστεί κάποιος λιποβαρής, η παραγωγή ωαρίων μπορεί να σταματήσει.

Εάν το σωματικό βάρος και το ποσοστό σωματικού λίπους συνεχίζει να “πέφτει” η περίοδος μπορεί να σταματήσει τελείως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν μερικές αθλήτριες. Η Δρ. Frisch έκανε σύγκριση του μηρού μίας γυναίκας – αθλήτριας της κωπηλασίας και μίας γυναίκας που έκανε καθιστική ζωή, ίδιας ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης σώματος έδειξαν ότι η γυναίκα κωπηλάτης είχε περισσότερο μυϊκό ιστό, αλλά 30-40% μειωμένο λίπος και δεν είχε περίοδο. Μπορεί βέβαια αυτό να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως το αυξημένο στρες και η πολύ έντονη σωματική άσκηση.

Το σωματικό λίπος είναι απαραίτητο για τη γυναίκα και οι γυναίκες θα πρέπει να είναι χαρούμενες όταν έχουν λίπος στο σώμα τους. Αυτό είναι το φυσιολογικό, τονίζει η Δρ. Frisch.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση